Erişilebilirlik

Almanya'nın Göçmenlik Politikaları Merkel'in Söylediği Gibi Fiyasko mu?


Almanya'nın Göçmenlik Politikaları Merkel'in Söylediği Gibi Fiyasko mu?
Almanya'nın Göçmenlik Politikaları Merkel'in Söylediği Gibi Fiyasko mu?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çok kültürlülüğün Almanya’da başarısızlığa uğradığını söylüyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çok kültürlülüğün Almanya’da başarısızlığa uğradığını söylüyor. Göçmenlik konusunda geçmişte daha liberal bir tavır takınan ve bu nedenle partisinin muhafazakar kanadıyla ters düşen Merkel’in bu sözleri, Başbakan’ın görüşlerinin değiştiğini kanıtlıyor. Bu görüşler ayrıca Merkel’in Almanya’daki göçmenlerin Alman toplumuna uyum sağlayamamasını konu alan kitabıyla büyük tartışma yaratan Merkez Bankası eski üyelerinden Thilo Sarrazin’le de aynı eksende yer aldığını gösteriyor. Amerika’nın Sesi, göçmenlerin Alman toplumuna entegrasyonu konusunu inceledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in göçmenlik konusundaki açıklaması büyük yankı uyandırdı:

"Hepimizin yanyana, dostça yaşamasını sağlamayı amaçlayan çok kültürlülük politikamız, büyük başarısızlığa uğramıştır.”

Merkel’in sözleri, Merkez Bankası eski yetkililerinden muhalefetteki politikacı Thilo Sarrazin’in görüşleriyle örtüşüyor. Sarrazin'in söylemi şöyle:

"İslam ülkelerinden gelen göçmenlerin ekonomik ve sosyal alanlarda uyum sağlayamaması, bu göçmenleri kabul eden Avrupa ülkelerinin sosyal ve ekonomik yapılarını olumsuz yönde etkiliyor.”

Sarrazin, “Almanya Kendi Kendini Yok Ediyor” adlı son kitabında Müslüman göçmenlerin topluma katkıda bulunmadığını iddia ediyor. Kitap çok sayıda Alman’ın ilgisini çekmeyi başardı. Kitapçı Bianca Kreumer, satışların iyi olduğunu söylüyor:

"Sarrazin’in kitabı en çok satanlardan biri. Piyasaya çıktığı günden beri peynir ekmek gibi satılıyor.”

Gazeteci Dmitri Belinski kitapta yazılanları merak edenlerden:

"Kitaptan alıntılar çok kışkırtıcı. Sarrazin’e inanmıyorum ancak kitabı okumak istiyorum.”

Berlin’in Kreutzberg semti Türkler dahil göçmenlerin büyük çoğunluğunu barındırıyor. Kreutzberg’de türbanlı Müslüman kadınlara, etnik lokantalara ve kentte yaşayan Türklere hizmet eden semt pazarına rastlamak mümkün.

Almanya, işgücünü desteklemek için yıllardır göçmenlerden yararlanıyor. Türkiye gibi ülkelerden gelen işçiler birkaç nesildir Almanya’da. Bu işçilerin Alman toplumuna nasıl uyum sağlayacağı, ulusal kimlik konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

Çocukluğundan beri Berlin’de yaşayan İsmail Karayüz, serbest meslek sahibi. Ana dili gibi Almanca konuşuyor, vergilerini ödüyor, topluma katkıda bulunmak için elinden geleni yaptığını söylüyor. Ancak Karayüz kendisini Alman gibi hissetmediğini vurguluyor:

"Toplum beni Alman olarak kabul etmedi. Ancak burada yaşıyorum, ben de bu toplumun bir parçasıyım.”

Alman yetkililer, bir grup göçmenin Alman toplumuna uyum sağlamak için çaba göstermediğini, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini savunuyor. Parlamento üyesi Michael Fuchs, Almanca öğrenmeyen göçmenlere devlet yardımının kesilmesini istiyor:

"Bence sosyal yardım sisteminin, çocuklarını anaokuluna ya da okula göndermeyen göçmen ailelere sosyal yardımı askıya alması iyi olur.”

En fazla göçmen barındıran ve Almanya’nın bankacılık merkezi sayılan Frankfurt’ta yetkililer göçmenlere uyum sağlamaları için yardım ediyor. Yetişkinler için açılan okullarda göçmenlere ücretsiz Almanca ve ve Alman kültürü dersleri veriliyor. Okul yetkililerinden Bernt Eckhardt, bunun yasal zorunluluk olduğunu söylüyor:

"Yasalar Almanya’da ikamet etmek isteyenlerin topluma uyum sağlamak için Almanca öğrenmesini gerektiriyor.”

Altı aydır Almanya’da yaşayan Pakistanlı göçmen Tasnim Gül, evinde Urduca konuşuyor ancak en kısa sürede Almanca öğrenmek için çalışıyor. Tasnim şöyle konuşuyor:

"Bütün yabancıların Almanca öğrenmesi çok önemli. Eğer dilini öğrenemezsem bu ülkede yaşamam mümkün değil.”

Başbakan Merkel kısa süre önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla göçmenlik konusunu görüştü. Merkel çok kültürlülüğün başarısızlığa uğradığı yolundaki sert sözlerine rağmen göçmenliğe tamamen karşı olmadığını, sadece göçmenlerin Alman toplumuna daha iyi uyum sağlamasını istediğini belirtti. Bunun olumlu bir örneğini Alman milli futbol takımında görmek mümkün. Takımın yarısından fazlası göçmen kökenli. En büyük yıldızlardan biriyse Alman doğumlu Türk kökenli futbolcu Mesut Özil.

XS
SM
MD
LG