Erişilebilirlik

Almanya G7 Zirvesine Hazırlanıyor


Almanya Pazar ve Pazartesi günlerinde G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirve öncesi gündeme protestolar ve toplantının maliyeti ile ilgili tartışmalar damga vuruyor. Zirvenin gündeminde ise iklimin değişmesine karşı alınacak önlemler, ticaretin dünya genelindeki standartları ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi var

Almanya Pazar ve Pazartesi günlerinde G7 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirve öncesi gündeme protestolar ve toplantının maliyeti ile ilgili tartışmalar damga vuruyor. Münih'te ‘TTIP'i durdur - İklimi kurtar - Yoksullukla mücadele et’ sloganıyla düzenlenen protesto gösterisinden sonra gözler hafta sonunda zirvenin yapılacağı Elmau yakınında planlanan ve militan aşırı solcu grupların katılacağı gösterilere çevrildi. Yeşiller ve Sol Parti başta olmak üzere çeşitli sol gruplar tarafından yapılan protesto gösterisine organizatörler 15 bin kişi beklerken, yaklaşık 35 bin kişi katıldı. Yürüyüşte hiçbir olay meydana gelmezken, düzenlenen kapanış mitingindeki konuşmaların odağında ABD ile Avrupa arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması TTIP vardı.

Güvenlik birimleri zirveyi protesto etmek için oluşan küreselleşme karşıtı ‘Stop G7 Elmau’ eylem komitesinin plandıkları yürüyüşlere ise Almanya ve başka ülkelerden aşırı solcu göstericilerin katılacağını, bu gösterilerde olay çıkmaması için 17 bin polisin görevlendirildiğini açıkladı. Geçen Mart ayında Frankfurt kentinde bulunan Avrupa Merkez Bankası'nın yeni binasının açılışı sırasındaki gösterilerde polisle protestocular arasında şiddet olayları yaşanmıştı. Olaylara katılan gruplardan bazıları, Elmau Sarayı’ndaki zirveyi de benzer eylemlerle protesto edeceklerini açıklamışlardı. Protestolar kapsamında bugün zirvenin yapılacağı Elmau Sarayı'na yakın Garmisch-Partenkirchen'de, Pazar günü ise Elmau’da gösteriler planlanıyor. Şiddet eylemlerine karşı polis sarayın etrafına 14 kilometrelik güvenlik çemberi kurdu, orman yolları kesildi. Zirve öncesi protestolarla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Merkel, gösterileri ‘demokratik hak’ olarak tanımladı ve ‘insanların fikirlerini beyan edebilmeleri demokrasinini iyi işlediğini gösterir’ dedi. Başbakan şiddet eğilimli gösterilere ise izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bavyera Eyaleti'ndeki Elmau Sarayı'nda düzenlenecek zirvenin maliyeti ise Almanya’da büyük tartışmalara neden oluyor. İki günlük zirve için 360 milyon Euro harcanacak, zirve için yapılacak masraflar tahmin edilirken, Elmau Sarayı’nda yapılan tadilat ve polislere ödenen fazla mesai ücretleri hesapların temelini oluşturuyor. Elmau Sarayı’na herhangi bir su sorunu ihtimaline karşı ikinci bir su tesisatı kuruldu, ayrıca Başkan Obama’nın helikopteri için de ayrı bir helikopter pisti yapıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlık yapacağı zirveye dünyanın en zengin 7 ülkesinin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Masanın etrafında ABD Başkanı Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere Başbakanı Cameron, İtalya Başbakanı Renzi, Japonya Başbakanı Abe ve Kanada Başbakanı Harper katılacak. ‘Yarını düşün, ortak hareket et’ başlığı altında düzenlenecek zirvenin gündeminde iklimin değişmesine karşı alınacak önlemler, ticaretin dünya genelindeki standartları ve sağlık sisteminin güçlendirilmesi gibi konular yer alıyor. Bunların dışında Ortadoğu’daki gelişmelerin, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin ve gündemdeki ekonomik konuların da ele alınacağı duyuruldu.

G7 grubu, Kırım'ın referandumla Rusya'ya bağlanması sonrasında ikinci kez Rusya'nın katılımı olmadan zirve yapacak. Hükümet ortağı sosyal demokrat SPD ve muhalefetteki Sol Parti’den çok sayıda siyasetçi, Rus lider Putin'in G7ye davet edilmemesini yanlış bir karar olarak eleştirdi. Nitekim Alman-Rus Forumu'nun Sosyal Demokrat Partili Başkanı Matthias Platzeck, Rusya'nın G7'ye geri dönemsi gerektiğini belirterek ‘Yakın ve Ortadoğu'daki ülkelerde yaşananlar, İran, Afganistan ve Suriye'deki sorunlar sadece Rusya ile birlikte çözülebilir’ değerlendirmesinde bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG