Erişilebilirlik

Almanya'nın Efsanevi Dışişleri Bakanı Öldü


Almanya'nın efsanevi dışişleri bakanlarından Hans-Dietrich Genscher, 89 yaşında hayatını kaybetti. Liberal görüşlü Hür Demokrat Partisi’nin (FDP) ve Alman siyasetinin duayenleri arasında yer alan Genscher, 1969-1974 arasında federal içişleri bakanı, 1974-1992 arasında 18 yıl boyunca da dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

21 Mart 1927'de Almanya'nın doğusundaki Reideburg kentinde doğan ve savaşın son günlerinde Nazi Partisi’nin (NSDAP) üyesi olan Genscher, ABD ordusunun savaş esiri oldu. Serbest kaldıktan sonra, 1952'de komünist Doğu Almanya’dan Batı Almanya'ya kaçan ve Hür Demokrat Parti'ye katılan Genscher, 1965'te Batı Alman Parlamentosu'na seçildi. 1974-1985 yılları arasında FDP genel başkanlı olan siyasetçi, 1998'e kadar milletvekili olarak görev yaptı. Genscher 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra, Batı Almanya ile Doğu Almanya'nın birleşmesi sürecinde en önemli ve belirleyici siyasetçilerden biri oldu. 1989 yazında Prag’daki Batı Almanya Elçiliği’nin bahçesine sığınan yaklaşık 4.500 Doğu Almanyalı’nın Batı Almanya’ya geçişine izin verilmesini sağlayan ve bu kararı elçilik balkonundan yaptığı tarihi konuşmayla duyuran Genscher, iki Almanya’nın yeniden birleşmesine giden yolu açan, “İki Artı Dört Anlaşması”nın mimarı olarak da ön plana çıktı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Almanya’nın uluslararası ilişkilerine büyük ivme kazandıran Genscher, dışişleri bakanlığı döneminde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine mesafeli yaklaştı, ancak bu bağlamda verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini de sıklıkla vurguladı. Politikayı bıraktıktan sonra adı Birleşmiş Milletler genel sekreterliği için gündeme getirilen liberal politikacı, yaşamının son yıllarında uluslararası konularda çok sayıda kitap ve makale yazdı. Başbakan Angela Merkel, Genscher'i “Büyük bir devlet adamı ve tarihe malolan bir Avrupalı ve Alman” şeklinde nitelendirdi.

Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili olarak görülşerine başvurduğu FDP’li siyasetçi Yankı Pürsün Alman demokrasisinin Genscher’e çok şey borçlu olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG