Erişilebilirlik

Almanya'da Eski Başbakan Schmidt Öldü


Almanya’nın eski başbakanlarından ve Sosyal Demokrat SPD'nin efsane genel başkanlarından Helmut Schmidt'in ölümü ülkede büyük üzüntüye yol açtı. Almanya'nın yakın tarihine damgasını vuran ve 96 yaşında yaşama veda eden Helmut Schmidt ülkenin 5. başbakanlığını yapmıştı. SPD’nin bir diğer efsanevi ismi Willy Brandt’ın adının karıştığı casusluk söylentileri sonrasında istifa etmek zorunda kalmasından sonra, 1974 yılında Hür Demokrat Parti ile koalisyon hükümetinde başbakanlık koltuğuna oturan 1976 ve 1980 seçimlerini kazanan Schmidt, 1982’de Hür Demokrat Parti'nin Hıristiyan Birlik partilerinin safına geçmesi sonrasında görevden ayrılmıştı.

Alman ekonomisinin ve Avrupa Birliği'nin gelişmesinin mimarı sayılan Schmidt, 1977 sonbaharında Kızıl Ordu Fraksiyonu adlı aşırı solcu terör örgütünün eylemlerine karşı koyduğu taviz vermeyen sert tavırlarıyla da Alman tarihine geçti. Schmidt’i SPD’nin en başarılı ve sevilen genel başkanı olarak tanımlayan Almanya Halkçı Devrimci Birliği’nin Başkanı SPD üyesi Ahmet İyidirli, Schmidt tarzında tüm kamuoyunu etkileyen ve kucaklayabilen siyasetçilerin sayısının giderek azaldığını belirtiyor.

Son yıllarda çıktığı televizyon programlarında ve katıldığı konferanslarda, Avrupa’nın geleceğini parlak görmediğini vurgulayan Schmidt, Türkler'in Almanya’ya uyum sağlamakta güçlük çektiklerini ve bu nedenle de Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmadığını da söylemişti. Türkler'in işçi olarak Almanya’ya gelmeye başladığı 1960’lı yıllardaki Başbakan Ludwig Erhard’ı kast ederek, “Erhard, ‘misafir işçileri’ ülkeye getirdi. Bu çok büyük bir hataydı. Aslında Almanlar bunu istemiyorlardı. Çünkü içimizde bir yabancı düşmanlığı var” şeklindeki sözleri ile bilinen Schmidt, Türkiye’yi çok sevdiğini ama Müslüman bir ülkenin AB’de yeri olmadığı tezini de sıklıkla dile getirdi.

Ağır sigara tiryakiliğiyle tanınan Schmidt son yıllarda sık sık sağlık problemleri yaşıyordu. Televizyonda bile sigara içmesine izin verilen tek kişi olan Schmidt'in, tiryakisi olduğu mentollü sigaraların Avrupa Birliği tarafından yasaklanması ihtimali üzerine, iki yıl önce 200 kutu sigara stokladığı ortaya çıkmıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG