Erişilebilirlik

Almanya'dan Türkiye'ye Mülteci Eleştirisi


Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş ve kabul ettiği mülteciler nedeniyle haklı beklentileri bulunduğunu, ancak Türk tarafının mültecileri Yunanistan sınırına göndermesinin yanlış olduğunu söyledi.

Hükümetin haftalık basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Seibert, "Türkiye Suriye’de süren iç savaş nedeniyle ve ülkeye kabul ettiği 3,5 milyon sığınmacı yüzünden ağır bir yük üstlendi. Bunun karşılığında Avrupa’dan da haklı beklentileri var ve destek bekliyor" dedi.

Yaşanan sorunların 2016’da yürürlüğe giren AB-Türkiye Mülteci Anlaşması kapsamında ele alınması gerektiğini ifade eden sözcü, "Yapılan anlaşma Suriye krizi nedeniyle yaşanan göçmen krizinin her iki tarafın işbirliği ile çözülebileceğini belirledi. Bu nedenle Türkiye’nin mülteciler konusunda endişeleri ve sorunları bu sözleşme çerçevesinde ele alınmalı" şeklinde konuştu.

Seibert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Avrupa'ya kapıları açtık" açıklaması nedeniyle Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan sığınmacı gerilimi konusunda Başbakan Angela Merkel’in tavrının açık olduğunu ve Türkiye’yi "mültecileri çıkmaz bir yola sevk etmekle eleştirdiğini" hatırlattı. Hükümet sözcüsü, mültecilerin Yunanistan’a sokulmaması konusundaki eleştirilerin Alman hükümeti tarafından cevaplanamayacağını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesi ve Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nin gözetiminin Avrupa Komisyonu’na ait olduğunu öne sürdü. Her iki sözleşme Avrupa ülkelerinde sığınma talebinde bulunanların geri çevrilmesini yasaklıyor.

Hükümet sözcüsü, Başbakan Merkel’in gelecek Pazartesi günü Berlin’de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le bir araya geleceğini ve sığınmacı gerilimi konusunu ağırlıklı olarak ele alacağını duyurdu. Miçotakis’in Berlin ziyaretinin son gelişmelerden bağımsız daha önceden planlandığı ve her iki başbakanın Yunanistan-Almanya Ortak Ekonomi Forumu’nun açılışını yapacakları öğrenildi.

Miçotakis ve Merkel’in hafta başında bir telefon görüşmesi yaptıkları, Yunan başbakanın Yunanistan'ın sınır ihlallerine göz yummayacağının altının çizdiği ve Merkel’in bu açıklamaya destek verdiği aktarılmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG