Erişilebilirlik

Almanya’dan Türkiye’ye Destek


Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, mülteci krizinde Türkiye’ye 'yalnız değilsiniz' mesajı verdi ancak Türkiye'nin transit ülke konumunda olması nedeniyle, Afrika ülkelerinden gelenler için vize tedbiri almasının doğru olacağını söyledi. Erdmann, PKK ile mücadelenin Türkiye’nin en doğal hakkı olduğunu da vurguladı.

Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann, Başbakan Davutoğlu ve Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğinde yapılacak hükümetler arası görüşme öncesi, ikametgahında basının sorularını yanıtladı.

22 Ocak’ta Berlin’de düzenlenecek görüşme için “Alman Federal Hükümeti, Fransa, Çin Brezilya, Hindistan ve İsrail gibi, çok az ülke ile böylesi ikili görüşmeler düzenlenmektedir” diyen Erdmann Türkiye’nin önemini vurguladı.

Türk kökenli yaklaşık 3 milyon vatandaşa sahip Almanya, peki neden şimdi Türkiye ile de ikili görüşmeler yürütmeye karar verdi? Bu soruyu yönelttiğimiz Büyükelçi Erdmann, bunun yaşanan mülteci krizi ve son olarak Sultanahmet’teki katliam ile ilgili olmadığını savundu.

Erdmann, “Türk ulusu, Alman ulusu birbirine çok yakın iki ulustur. Türkiye’ye her yıl 5 milyon civarında Alman turist geliyor. Ekonomik ilişkiler de son derece yoğun ve son rakamlar itibariyle, 35 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşıyoruz. Hükümetler arası görüşmeler izole toplantılar değildir. Bir takım süreçleri de hareketlendirecek niteliğe sahip olarak değerlendirilir. Bu görüşmelerin, ikili ilişkilere dinamik katması bekleniyor” dedi.

Büyükelçi, 2013 yılında Türkiye ile Almanya dışişleri bakanları arasında, Ankara’da stratejik diyalog toplantıları yapıldığını ve 2014'te bu toplantıların, Almanya'da devam edildiğini de hatırlattı. 2015'te ise seçimler nedeniyle ertelendiğini dile getirdi. Görüşmeler 22 Ocak’ta hükümetlerarası düzeye yükseltilmiş olacak.

“Yeni vize uygulamasını olumlu karşılıyoruz”

Martin Erdmann, Türkiye’nin 8 Ocak’ta Suriyeliler'e ilişkin uygulamaya başladığı yeni vize prosedürüne de övgüde bulundu. Büyükelçi, Suriye dışındaki ülkelerden, Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Suriyeliler'e vize uygulamasını olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Erdmann, bazı Afrika ülkelerine yönelik vize zorunluluğu getirilmesini de memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi ve “Transit bir ülke konumunda olan, Türkiye'nin kendi dış sınırlarını iyi koruması gerekiyor” dedi.

Erdmann, Avrupa ülkelerinin, Suriye konusunda Türkiye’yi yalnız bıraktığı eleştirilerine de yanıt verdi ve “Bunun böyle olmadığını önemle vurgulamak isterim. Ne AB, ne de Almanya bu yükü Türkiye'nin omuzlarına bırakmak istiyor. Türkiye gerçekten örnek bir şekilde 2 milyon 200 bin Suriyeli mülteciye kucak açmış durumda. Avrupa ve Almanya olarak bu tutumu büyük bir saygıyla karşılıyoruz. 1 Ocak 2015’te, Almanya’nın kabul ettiği mülteci sayısı 1 milyon 100 bine ulaştı. İsveç de kendi nüfusuna kıyasla en çok mülteci alan ülke konumunda. Avusturya da alıyor. Ortak bir şekilde, Avrupa Birliği ve Türkiye olarak mülteci krizinin iyi bir şekilde yönetilmesine muhtacız” dedi.

“PKK ile mücadele en doğal hak”

Türkiye’nin doğusunda yaşanan çatışmalarla ilgili soru sorulması üzerine, Erdmann, görüşmede PKK konusunun da gündeme geleceğini söyledi. Büyükelçi, “Terör artık Türkiye, Almanya ve tüm AB’yi ilgilendiren ortak bir sorun. Hem Türkiye hem de Almanya, terörü her yönüyle, ne şekilde gündeme gelirse gelsin şiddetle kınayan iki ülkedir. PKK ile mücadele Türkiye’nin en doğal hakkı. Fakat federal hükümet bu sorunun ancak siyasi düzlemde kalıcı bir sonuca ulaşabileceğine inanıyor. Türk hükümetinin 2013'ten beri izlediği çözüm politikasını destekledik. Temmuz 2015’ten bu yana, sürecin sekteye uğramasını ve yeniden başlamamasını büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz” dedi.

Büyükelçi Erdmann, ayrıca 12 Ocak’taki Sultanahmet saldırısında hayatını kaybeden Alman vatandaşlarıyla ilgili çalışmaları için, Türk hükümetine teşekkür etti.

Alman Savunma Bakanı İncirlik’e geliyor

Martin Erdmann, Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen’in, yarın İncirlik’e geleceğini de açıkladı. Leyen’e, Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz eşlik edecek. IŞİD ile mücadelede uluslararası koalisyonda yer alan Almanya’nın, İncirlik Üssü’nde keşif uçakları niteliğinde, 6 Tornado uçağı ve 1 tanker uçağı bulunuyor. İncirlik’te konuşlanmış askeri birlikte de 800 Alman askeri görev yapıyor. Lojistik destek amacıyla Akdeniz’in doğusunda bir fırkateyn de hazırda bekletiliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG