Erişilebilirlik

Almanya'dan Ürküten Terör Raporu


Federal Anayasayı Korumu Teşkilatı’nın yıllık raporuna göre geçtiğimiz yıl Almanya’dan Suriye’ye terör örgütü IŞİD’e katılmak için gidenlerin sayısı 700’u bulurken, Selefilerin sayısı 7.000’e çıktı.

Raporu açıklayan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, özellikle yurtdışında savaşmak için Almanya’dan giden ve daha sonra savaş tecrübesi ile ülkeye dönen ‘yabancı savaşçıların’ Almanya’nın güvenliği açısından endişe oluşturduğunu belirtti.

Raporda Almanya’da toplam 43.890 radikal İslamcı ya da İslamcı olduğundan bahsediliyor. Bunlar arasında şiddet eğilimli ve IŞİD gibi gruplara en yakın olarak bilinen Selefiler’in sayısı raporda 2014 verilerinden yola çıkılarak 7.000 olarak aktarılıyor, ancak Selefiler’in çok yoğun ve özellikle gençlere yönelik propaganda çalışmaları yaptıklarını belirten uzmanlar içinde bulunduğumuz 2015’in ilk aylarındaki katılımlarla Selefi sayısının 7.500’ü aşmış olabileceğinden yola çıkıyor.

Federal Anayasayı Korumu Teşkilatı’nın bir önceki 2013 raporunda Selefiler’in sayısı 5.500 olarak belirlenmişti. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, Almanya’nın radikal İslamcı teröristlerin hedeflerinden biri olduğunu, ancak ellerinde somut bir saldırı planına yönelik tehdit olmadığını belirtti. Maassen son aylarda çeşitli Avrupa ülkelerinde düzenlenen radikal İslamcı terör saldırılarını örnek göstererek, her an Almanya’da da benzer bir olayın yaşanabileceğini açıkladı. Raporda radikal İslamcı şiddet grupları ve yanlıları ‘siyasi içerikli yabancı suçlar’ kategorisinde toplanıyor. Geçen yıl bu kategoride şiddet içeren ve kayıtlara geçen olay sayısı 259. Bir önceki yıla ait sayı ise 76, yani %270 oranında bir artış söz konusu.

Rapor Almanya'daki aşırı sağcı suçlardan aşırı sola kadar geniş bir yelpazedeki yasadışı örgütlerin siyasi faaliyetleri ile suçları da derliyor. En çok dikkati çeken konulardan biri Almanya’da aşırı sağ motifli şiddet eylemlerinin artması. Aşırı sağ potansiyelinin 21 bini bulduğunu belirten yetkililer, 2014’de 990 aşırı sağ şiddet olayının yaşandığını ve bunun 2008’den bugüne en yüksek rakam olduğunu açıkladı. 2014 yılında aşırı sağcılar tarafından işlenen şiddet içerikli olayların bir önceki yıla kıyasla %24 arttığı saptanmış. Raporu tanıtan Bakan Thomas de Maiziere, 2014 yılında mülteci yurtlarına yapılan aşırı sağcı saldırıların bir önceki yıla kıyasla üçe katlanıp 170’e çıktığını ifade etti. Bu trendin bu yıl da devam ettiğini açıklayan de Maiziere, yılın ilk yarısında rakamın 150’ye ulaştığını söyledi.

"PKK Avrupa'da 25 milyon Euro topladı"

Raporda PKK’nın geçtiğimiz yıl Avrupa’da 25 milyon Euro yardım topladığı bilgisi de yer alıyor. PKK’nın üye sayısının ise 13 binden 14 bine çıktığı belirlenmiş. Yasaklı olmasına rağmen başka adlar altında organize olarak Almanya’da organizasyon yapılanmasını 30 bölgeye ayırarak gerçekleştiren PKK’nın Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelesiyle yeni üyeler kazandığı ve çalışmalarını PKK yasağının kaldırılması yönünde yoğunlaştırdığı bilgisi de yer alıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG