Erişilebilirlik

IŞİD'e Katılan Kadınların Sayısı Artıyor


IŞİD'e Katılan Kadınların Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Almanya’dan bugüne kadar en az 110 kadın ve genç kızın terör örgütü IŞİD’e katılmak amacıyla Suriye ve Irak’a gittiği belirtildi. Augsburger Allgemeine adlı gazetenin İçişleri Bakanlığı ve eyaletlerdeki Anayasayı Koruma Örgütleri’nin yetkililerinden derlediği verilere göre, IŞİD‘e katılanlardan en az 36’sı 18 yaşın altında.

Yetkililer IŞİD’in son dönemlerde bilinçli olarak kadın ve kızları hedef almaya başladığına dikkati çekerken, sosyal medya üzerinden iletişime geçilen kadın ve kızların evlilik vaadiyle IŞİD’in hakim olduğu bölgelere götürüldüğünü belirtiyor. Konuyla ilgili haberlere göre bölgeye giden kadın ve kızların pasaportlarına el konulurken, çoğunluğu hemen evlendiriliyor.

Alman medyasında konan adıyla 'cihat gelinleri', kurulan sözde İslam Devleti içinde özellikle sağlık alanında başka mesleklerde de çalıştırılıyor. Güvenlik birimleri IŞİD’e yabancı ülkelerden katılanların yüzde 15’inin kadın olduğunu, 14 farklı ülkeden gelen yüzlerce kadınını Suriye ve Irak’taki gruplara katıldığını vurguluyor.

Gaddar metotları ve kadınları aşağılayıcı yaklaşımları ile bilinen IŞİD’e Almanya’daki yaşam standartlarını bırakıp katılan kadınların sayısının artması gözlemcilerin aklını karıştırıyor. Yapılan analizlerde İslami hayat tarzını ve cihada katılmayı idealize eden kadınların çoğunun zorlama olmadan, kendi iradeleriyle Almanya’yı terk etmeleri toplumsal ve bireysel farklı sebeplerle gerekçelendiriliyor.

Son günlerde konuyla ilgili analiz ve tartışmaları adeta ateşlendiren gelişme ise Schleswig Holstein eyaletine bağlı Geestacht kentinden, 18 yaşındaki Ece B. ve 16 yaşındaki Merve Ş. adındaki Türk kızlarının IŞİD’e katılmak için evden kaçmaları ve Ece B.’nin babası Ercan B.’nin olay sonrası intiharı oldu.

Genç kızların Haziran başında ‘Okul gezisine gidiyoruz’ diyerek evlerinden ayrıldıkları, Hamburg’dan İstanbul’a uçarak, ardından Gaziantep üzerinden Suriye’ye geçtikleri tahmin ediliyor. Yetkililer kaçışın önceden planlandığını, Ece B.’nin geçtiğimiz yıl Kasım ayında da IŞİD’e katılmak için evden kaçtığını, Türkiye’de polis tarafından yakalanarak ailesine teslim edildiğini saptamış durumda. Olayı Alman medyasına taşıyan boyut ise, kızının IŞİD’e katıldığını öğrenen baba Ercan B.’nin, geçen hafta sonunda evinde kendisini asarak intihar etmesi oldu.

Dün Geesthacht’da düzenlenen ve 500’den fazla kişinin katılımıyla bir törende intihar eden baba anılırken, katılanlar tören sonrasında insan zinciri oluşturdu. Törende konuşan imam ve papaz, terörün din, dil ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın lanetlenmesini istedi. Bu arada Merve Ş.’nin ailesi ise kızlarının bulunması için 5 bin Euro mükafat koydu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG