Erişilebilirlik

Almanya’dan ‘Hukukun Üstünlüğü’ Mesajı


Münih Güvenlik Konferansı’na katılan ve ikili görüşmeler yapan Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Angela Merkel’le de bir araya geldi. Görüşmede, Başbakan Yıldırım'ın, terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye‘nin Almanya ile işbirliği konusundaki beklentilerini dile getirdiği bildirildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00


Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, uluslararası konuların yanısıra özellikle Türkiye’de gözaltına alınan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel ile ilgili durumun görüşüldüğünü açıkladı. “Başbakan Merkel, hükümetin Deniz Yücel'e adil ve hukuk devletine uygun davranılmasını beklediğini vurguladı.” diyen Seibert, Alman Başkonsolosluğu‘nun Yücel ile kapsamlı bir biçimde ilgilenmesinin ne kadar önemli olduğuna işaret edildiğini de söyledi.

Deniz Yücel'in Salı gününden beri İstanbul'da bir ceza soruşturması kapsamında polis tarafından gözaltına alındığı bilgisi Berlin’de tepkiye neden oldu. Alman Gazeteciler Birliği ve Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Yücel’in serbest bırakılmasını talep ederken, Federal Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında “Türk makamlarının yürüttüğü mevcut soruşturma sürecinde, özellikle Türkiye'de basın özgürlüğünün anayasa hukukuyla güvenceye alınmış olması bakımından, hukuk devleti kurallarına riayet edilmesini ve adil davranılmasını istiyoruz.” denildi. Yücel‘in, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresine düzenlenen hacker saldırılarına ilişkin haberiyle bağlantılı gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

Yıldırım Almanya’daki Türkler’e seslendi

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, öğleden sonra Oberhausen kentinde “Memleket Sevdalıları Evet Diyor” adlı referanduma destek etkinliğinde konuştu.

AK Parti’nin yurtdışı örgütlenmesi Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından 10 bin kişilik Arena salonunda düzenlenen etkinlikte, Almanya’daki Türk vatandaşlarına referandumda ‘evet’ oyu vermeleri çağrısında bulunan Başbakan Yıldırım, “Millet kime yetkiyi verirse hesabı ona soracak. Bir gemide iki kaptan olmaz. Bu sistem çift başlılığı ortadan kaldırıyor. İradeyi milletin seçtiği Cumhurbaşkanı’na verecek.” şeklinde görüş belirtti.

Almanya’nın terörist oluşumlara karşı yeteri kadar destek vermediğini belirten Yıldırım, "Açık söylüyorum, terörü de terör destekçilerini de teröre göz kırpanları da teröre yataklık yapanları da Türkiye olarak rahatsız etmeye sonuna kadar devam edeceğiz. Öyle Türkiye'ye ders vermeye kalkılan günler geride kaldı. Türkiye parmak sallanmayla korkutulacak bir ülke değildir. Eğer terörün yanında olmaya devam edenler olursa bilsinler ki o terör bir gün gelecek kendisini koruyanları da yakacak. Koyunlarında besledikleri yılanlar bir gün onları da sokacak." dedi. Yıldırım’ın konuşma yaptığı salonun yakınında Sol Parti’nin çağrısıyla aşırı solcu ve Kürt gruplar yaklaşık bin kişinin katıldığı bir protesto mitingi düzenledi.

Yeşiller Partisi Yıldırım’ın ifadesinin alınmasını istedi

Bu arada Başbakan'ın referandum mitingi yapmasına, Almanya'daki politikacı ve sivil toplum örgütlerinin tepkileri bugün de sürdü. Çok sayıda siyasetçi, referandum öncesi kampanyaların Almanya’daki Türk toplumu içerisindeki kutuplaşmayı tırmandırması endişesini dile getirirken, Yeşiller Partisi’nden Federal Parlamento milletvekili Volker Beck, Alman makamlara çağrıda bulunarak, Başbakan Yıldırım’ın “DİTİB imamlarının ajanlık soruşturmasıyla ilgili ifadesinin alınmasını ve gerekirse tutuklanmasını” istedi.

Başvuruda, imamların doğrudan Başbakanlık’a bağlı olduğu, dolayısıyla Başbakan Yıldırım’ın da ajanlık faaliyetinde rolünün olduğu öne sürüldü. Almanya’da bir süredir Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı bazı imamlarının, Fethullah Gülen’e bağlı kişiler hakkında bilgi toplayarak Ankara’ya ulaştırdıkları yönündeki iddialar gündemde. Konuyla ilgili tartışmaların Başbakan Yıldırım’ın yaptığı konuşma ile ilişkilendirilmesini doğru bulmadığını söyleyen Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Türkiye’den siyasetçilerin Almanya’daki seçmenleri ile buluşmasınının doğal, bazı Alman siyasetçilerin tepkilerinin ise çelişkili olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG