Erişilebilirlik

Almanya’dan Çelişkili Açıklamalar


Almanya'dan 2 Haziran'da Federal Meclis tarafından kabul edilen “Ermeni soykırımı” kararıyla ilgili gün boyunca çelişkili açıklamalar geldi. Der Spiegel dergisinin, Merkel hükümetinin meclisin kabul ettiği tasarıyı tasvip etmediğini açıklayacağı şeklindeki haberi Berlin’de büyük yankı uyandırdı.

Ancak Federal Hükümet ve Başbakan Angela Merkel adına bir açıklama yapan hükümet sözücüsü Steffen Seibert, hükümetin böyle bir kararı olmadığını ve meclisin Ermeni soykırımı kararına mesafe koymayacağını bildirdi. Der Spiegel’in haberini “yanlış” olarak tanımlayan Seibert, “Bağımsız bir anayasal kurum olan parlamentonun aldığı kararlara karışmak ve yorumlamak hükümetin görevi değildir,” dedi.

Tasarıyla ilgili oylamanın sonucunu “tavsiye kararı” olarak tanımlayan hükümet sözcüsü, Başbakan Merkel’in kişisel olarak kararın arkasında olduğunu, ancak meclisten çıkan bu tarz kararların yasal bağlayıcılığı olmadığına da vurgu yaptı.

Başbakan Merkel 2 Haziran’daki oylama katılmamıştı.

Seibert’in açıklaması öncesinde Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Berlin’de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu cevapladı ve “Federal Meclisin tüm politik konularda kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır, ancak meclisin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını ifade ediyor,” şeklinde görüş belirtti. Steinmeier’in sözleri Der Spiegel’in haberini doğrulayan bir açıklama olarak yorumlanırken, daha sonra Steinmeier’in basın sözcüsü Martin Schäfer, dışişleri bakanının başından bu yana “Ermeni soykırımı” kararının arkasında olduğu şeklinde bir açıklama yaptı. Schäfer bakanın Alman milletvekillerinin İncirlik ziyaretlerinin yakında gerçekleşebileceğine inandığını da söyledi. Dışişleri Bakanı Steinmeier geçen Salı günü, Türkiye’nin Ermeni soykırımı ile Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret isteklerini ilişkilendirmesini sert sözlerle eleştirmiş ve milletvekillerine izin verilmemesi durumunda Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilebileceği tehdidinde bulunmuştu.

Berlin’de gün boyunca değişik tepkilere neden olan ve önce “hükümetin beklenmeyen, sürpriz bir tavır değişikliği” olarak yorumlanan haberle ilgili son sözü ise Başbakan Angela Merkel söyledi. Özel bir televizyon kanalına konuşan Merkel, “Federal Hükümet Ermeni soykırımı kararına kesinlikle mesafe koymuyor, bunun altını çizmek istiyorum. Anayasal bir kurum olan hükümet meclisin aldığı bir kararı yorumlayamaz. Türkiye ile yaptığımız görüşmelerde de meclisin kararının anlamını dile getirdik. Bunun siyasi bir ifade, politik söylem anlamına geldiğini ve hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunmadığını belirttik. Her parlamentonun benzer tavır koyma hakkı olduğunu da Türkiye ile yürüttüğümüz temaslarda dile getirdik,” şeklinde konuştu.

İncirlik ziyareti belirsizliğini koruyor

Birbiri ardına gelen açıklamalar sonrasında Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaret isteğiyle ilgili belirsizlik sürmeye devam ediyor. Federal Meclis’in 2 Haziran’da aldığı soykırım kararının ardından Türkiye, Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile bir grup Alman milletvekilinin Temmuz ayında İncirlik’e yapacakları ziyarete izin vermemiş, bu karar iki ülke arasında yaklaşık iki aydır süren diplomatik krize neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geride kalan haftalarda yaptıkları açıklamalarda, Alman hükümetinin Ermeni soykırımı kararı konusunda inisiyatif almaması durumunda, milletvekillerinin ziyaretine izin çıkmayacağını vurguladılar. Çok sayıda Alman siyasetçi ise son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaretlerine izin vermemesi halinde üstteki Alman askerlerinin geri çekilmesi ve NATO misyonu kapsamında konuşlandırılması planlanan AWACS keşif uçaklarının yollanmasının da durdurulması yönünde açıklamalar yaptılar. Terör örgütü IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlar kapsamında İncirlik Hava Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor. Üstte Alman Ordusu'nun altı Tornado tipi savaş jeti de bulunuyor. Tornadoların “Recce” adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşlarında elde ettikleri bilgiler, koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında kullanılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG