Erişilebilirlik

Türkler Neo Nazi Cinayetlerinin Aydınlatılmasını Bekliyor


Nasyonal Sosyalist Yeraltı, Almanca kısa adıyla NSU adlı terör örgütünün ortaya çıkışının birinci yıldönümünde Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler cinayetlerin bir an evvel aydınlatılması bekliyor.

Bundan tam bir yıl önce, 4 Kasım 2011’de Eisenach’ta yapılan bir banka soygunundan sonra Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt adlı Neonaziler bir karavanın içinde ölü bulunmuş, aynı örgütün üyesi olan Beate Zschäpe’nin teslim olmasıyla Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı örgütün sekizi Türk dokuz göçmen esnafı ve bir Alman polisi 2001 – 2008 yılları arasında öldürdüğü ortaya çıkmıştı.

Geride kalan 12 ay boyunca Alman kamuoyu ülkedeki ırkçı ve özellikle Türk düşmanı ırkçılığı ve Neonazi sorununu çok daha yoğun tartıştı.

Olayın bir başka boyutu ise Alman emniyet birimlerindeki sorunların göz önüne serilmesi oldu. Cinayetleri ve NSU’nun yapısı aydınlatmak için oluşturulan Federal Meclis Komisyonu’nun incelemelerinde, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın terör örgütü hakkındaki bilgileri sakladığı, Neo Nazi teröristlerin, kısmen istihbaratın ajanları aracılığıyla mali yardım aldıkları ortaya çıktı.

Öte yandan Berlin Emniyet Dairesi adına çalışan bir ajanın örgüte patlayıcı madde tedarik ettiği ortaya çıktı. Sürekli gizlenen bilgi ve belgeler, kaybolan dosyalar Almanya’da devletin Neonazi örgütleri ile olan ilişkilerini gündeme taşıdı.

Can alıcı birçok sorunun cevapsız kalmasına paralel, dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul edilen ve özellikle aşırı solcu gruplara karşı çok sert bir çizgisi olan Almanya’da NSU gibi aşırı sağcı bir terör hücresinin 13 yıl boyunca gizli kalabilmesi ve ortaya çıkmasından sonra yaşanan istihbarat skandalı ülkedeki Türkler arasında Alman emniyet birimlerine olan güvenin sarsılmasına sebep oldu. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, cinayetler kadar devletin cinayetleri işleyen ırkçı örgütle bağlantılarının güven ortamının bozulmasına neden olduğu görüşünde.

NSU konusunda Federal Savcılık geride kalan bir yıl içinde toplam 13 kişi hakkında soruşturma açtı. NSU hücresinin lider ekibinden Beate Zschaepe’nin gelecek yıl ilkbahar aylarında Münih’te bulunan Bavyera Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde hakim önüne çıkması bekleniyor. Kenan Kolat, sorumluların cezalandırılmasına paralel, Almanya’nın göçmen politikalarını temelden değiştirmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Bu arada bundan kısa bir süre önce Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın açıkladığı yeni sayılara göre, Almanya’da 9 bin 800 şiddete hazır aşırı sağcı var. Resmi verilere göre 2011 yılında 755 aşırı sağcı saldırı yaşandı. Göçmen kuruluşları ise birçok göçmenin saldırıları polise bildirmediğini, gerçek rakamın binlerle ifade edilmesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan Almanya’da en az 110 Neo Nazi’nin tutuklanma emri ile arandığı ve bu kişilerin yeraltında yaşadığının tahmin edildiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG