Erişilebilirlik

Almanya'daki Türk Göçmenler Türkiye'ye Döviz Göndermeye Devam Ediyor


Dünya genelinde Türkiye kökenli beş milyon göçmen yurtdışında yaşıyor. Çoğunluğu 40-50 yıl önce Türkiye’nin o dönemlerdeki zor koşulları nedeniyle ve ekonomik kaygılarla yurtdışına çalışmaya giden, uzun bir süre gurbetçi olarak tanımlanan bu insanların çok büyük bir bölümü kazandıkları paralarının bir kısmını Ankara’daki hükümetlerin onları çoğu zaman başıboş bırakmasına rağmen genelde Türkiye’ye gönderdiler.

Merkez Bankası’nın verilerine göre sadece son 20 yılda bankalar yolu ile gönderilen para miktarı 20 milyar dolar. Türkiye’de yatırım yapan, gayrimenkul alan ve tatillerini orada geçirenlerin harcadıkları miktarı da hesaplanınca Türkiye’nin bütçesi açısından hatırı sayılır miktarda döviz girişi olduğu biliniyor.

Almanya’da yapılan bir araştırma göçmenlerin Türkiye’ye döviz gönderme eğilimlerinde bir gerileme olmasına rağmen genel olarak devam ettiğini ortaya çıkardı. Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün araştırmasına göre, ülkedeki Türk göçmenlerin yüzde 9’u düzenli olarak Türkiye’deki akrabalarına ve yakınlarına para gönderiyor ya da yatırımlarını orada yapmayı tercih ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Yüzde 30’a yakın bir bölüm belli aralıklarla ve düğün, sünnet, bayram gibi nedenlerle para yolladığını belirtirken, uzmanlar geçen 2012’in ilk on ayında sadece Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenlerin transfer ettiği parayı yaklaşık 800 milyon dolar olarak tanımlıyor.

Sokakta VOA Türkçe mikrofonuna konuşanlar ekonomik krize bağlı olarak maddi durumları gün geçtikçe daha da kötüye giderken bile para göndermeyi sürdürdüklerini belirtiyor.

Öte yandan veriler Almanya’daki Türklerin yılda ortalama 1,9 kez, her dört Türkiye kökenlinin de en az 3 kez Türkiye’ye uçtuğunu ortaya çıkardı.

Diğer verileri de değerlendiren uzmanlar, Almanya’daki Hırvat, İspanyol ve Yunanlılar gibi diğer kalabalık göçmen gruplarında geçen yıllarda para gönderme eğilimlerinde büyük bir gerileme yaşandığına dikkati çekiyor. Bunun Türkiye’den gelenlerde aynı oranda olmaması ise Türk göçmenlerin kökenlerine daha sıkı bağlı olmaları ile açıklanıyor.

Bir diğer sayıya göre, Almanya’daki Türkiye kökenlilerin yüzde 27’si Türkiye’de gayrımenkule sahip, bu durum ise Almanya’daki Türk düşmanlığına paralel Türkiye’ye dönme olasılığının sürekli gündemde kalması ile gerekçelendiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG