Erişilebilirlik

Almanya’daki Selefiler’in Sayısında Rekor Artış


Almanya'nın iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın açıkladığı 2016 yılı raporunda, ülkede faaliyet gösteren radikal İslamcı Selefiler’in sayısının yükseldiği ve etki alanının daha da güçlendiği açıklandı.

Ülkedeki Selefi sayısı 2015’de 8.350 iken geçen yıl 9.700’e yükseldi. Dört yıl önce, yani 2013’deki verilere göre, Almanya’daki Selefi sayısı 5.500 idi. Yetkililer, daha önceki dönemlere kıyasla kamuoyunun dikkatini çeken kışkırtıcı ve radikal eylemler yapmaktan kaçınan Selefiler’in, geri planda kaldıkları gibi algılanmalarına rağmen özellikle gençler arasında etkin ve önemli bir tehdit olarak ele alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Selefiler'in özellikle Müslüman, göçmen kökenli ve okul ya da sosyal hayatında başarısız gençleri hedef aldığı da vurgulandı. Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın raporuna göre, ülkede 650 dolayında terör eylemi yapma olasılığı bulunan radikal İslamcı var, terör saldırısı düzenlenme riski her geçen gün artarak devam ediyor.

Teşkilat geçen yıl dinci terör örgütleri tarafından, Berlin’deki bir Noel pazarına yapılan ve 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla birlikte beş eylemin düzenlendiğini, en az yedi terör eyleminin de yabancı istihbarat örgütlerinin de yardımıyla son anda engellendiğini tespit etmiş.

Kendilerini radikal İslamcı olarak tanımlayan ama şiddete başvurmayan grup ve kişilerin sayısında ise genel olarak bir gerileme söz konusu. IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerine Suriye, Irak ve Afganistan’da uygulanan başarılı askeri operasyonların sonucu olarak değerlendirilen bu veriye rağmen, Alman güvenlik birimleri Almanya’yı hala IŞİD ve El Kaide’nin hedefinde görüyor.

“PKK’nın Almanya’da 14 bin üyesi var”

Öte yandan raporun bir diğer önemli sonucu, aşırı sağcı ve aşırı solcu gruplarla, PKK’ya bağlı çevrelerde de aşırılık eğiliminin artıyor olması. Bu gruplar hakkında tespit edilen rakamlar 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken,toplamda aşırıcı gruplara mensup yabancı kökenlilerin sayısının 30 bini aştığına dikkat çekildi. Bunlardan 27 bini Türkiye ile bağlantılı gruplara mensup kişiler.

Raporda, “PKK şiddet içeren eylemleri; DHKP-C Türkiye’de silahlı mücadele yürüttüğüne dair açık beyanları ve Ülkücü hareketi ise eşitlik ilkesini reddetmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyor” görüşü aktarılırken, PKK ve ona bağlı örgütler 14 bin üye ile en büyük yabancı aşırı hareket olarak nitelendiriliyor.

PKK yandaşlarının Almanya’da camilere yönelik saldırılar düzenlediği, ayrıca terör örgütünün eylemlerine katılmaları için Almanya’daki gençlik yapılanmasının eleman topladığı belirtilen raporda, örgütün Almanya’da zorla aldığı bağışlardan topladığı gelirlerini 13 milyon Euro’ya yükselterek iki kat artırdığı bilgisine de yer verilmiş.

PKK, Almanya’da 1993’ten beri yasaklanmış durumda. Bu süre içinde PKK’nın kurduğu 53 örgütün de yasaklandığını belirten yetkililer, 2004’ten bu yana eyaletlerin PKK terör örgütüyle ilişkili 4 bin 400 soruşturma yürüttüğünü de açıkladı.

Ülkede aşırı sağcı ve ırkçı eğilimlerin de yükseldiğini vurgulayan rapora göre, 2016 yılında bu grupların şiddet eylemleri 2015 yılına göre yüzde 14 artarak bin 600’e çıktı ve şiddet yanlışı ırkçıların sayısı 23 bine yükseldi.

Almanya’yı bugünkü demokratik sistemi ve sınırları içinde tanımayan ve Birinci Dünya Savaşı öncesindeki sınırları içinde kabul eden ‘Reichsbürger’ (İmparatorluk Vatandaşları) adlı oluşum ise en hızlı şekilde taraftar toplayan gruplardan biri olarak tanımlanıyor. Bu örgüte üye olan 12 bin 800 kişiden 800’ünün terör eylemlerine hazır olduğunu belirten uzmanlar, örgütün şiddet yanlısı olduğunu ve elinde çok sayıda silah bulundurduğunu da açıkladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG