Erişilebilirlik

Almanya’daki Müslümanlar Trump’ın Konuşmasından Memnun


-
-

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği Suudi Arabistan’daki Arap-İslam Ülkeleri Zirvesi’nde İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşma Alman basınında ve ülkedeki Müslümanlar’ın temsilcileri arasında genelde olumlu tepkilere neden oldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Alman medyasında yapılan yorumlarda, Trump'ın başkan olmadan önce yaptığı açıklamalarla Riyad’daki konuşması arasındaki farklılıklara vurgu yapılarak, ideolojik genellemelerden kaçındığı ve yumuşak bir üslup izlediği belirtildi.

Yorumlarda, başkan adaylığı döneminde Müslümanlar’ın Amerikalılar’a yönelik nefret beslediğini iddia eden ve ülkeye göçmen ya da turist olarak girmek isteyen Müslümanlar’ın engellenmesini isteyen Trump’ın, İslam ülkeleri karşısında takındığı tavırda gelişme olduğunun altı çizildi. ABD Başkanı’nın konuşmasına iyi hazırlandığı öne sürülürken, konuşmasının mesajlarının Müslümanları incitmeden, ‘radikal İslam'dan' söz eden eski Başkan George Bush'a ve İslam’ı adlandırmadan ‘katı ideolojileri' dillendiren Barack Obama'ya benzediği görüşü medyadaki yorumlarda dikkat çekti.

Başkan Trump, konuşmasında başkalarına inancı ve hayat tarzı konusunda "ders verme" amacında olmadığını belirterek, Müslümanlar’ın çoğunlukta olduğu ülkelerin radikalleşmeye karşı mücadeleye liderlik etmeleri gerektiğini savunmuştu.

Trump’ın konuşması 3,5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya’daki İslam kuruluşlarının temsilcileri tarafından da yakından takip edildi. İslam ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi’nin meclise girmesi beklenen ve İslamofobik şiddet olaylarının artığı ülkede, Başkan Trump’ın konuşmasının bozucu ve çatışmacı olmayan özelliği ile olumlu bir yankısı olduğunu belirten Almanya İslam Konseyi sözcülerinden Ali Kızılkaya, Trump’ın barışçı İslam'ın desteğini aramasını doğru bir tavır olarak niteliyor.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB Almanya Genel Sekreteri Bekir Alboğa da, Trump’ın sözlerinin, İslam'ın barışçıl bir din olarak algılanması açısından önemli olduğunu belirtiyor, ancak İslam ve terör terimlerini birlikte değerlendirmesini yanlış bulduğunu ifade ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG