Erişilebilirlik

Almanya’daki Müslümanlar'ı Hayal Kırıklığına Uğratan Karar


Almanya'da iki büyük Müslüman çatı örgütünün dini cemaat olarak tanınmak ve bu şekilde okullarda “İslam Dini” derslerinde söz hakkı sahibi olmak için yaptığı hukuki başvurunun reddedilmesinden sonra, söz konusu örgütler Federal Mahkeme nezninde itiraza hazırlanıyorlar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Münster'deki davada Yüksek İdare Mahkemesi, 50’ye yakın Müslüman derneğini çatıları altında barındıran Almanya İslam Konseyi ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi’nin “dini cemaat” olarak görülmediği kararına vardı.

1998 yılından bu yana süren hukuki süreçte iki İslami kuruluş, eyalet okullarında din dersi vermek ve bunun içeriğini belirlemek için çeşitli girişimlerde bulunmuş ve ardından mahkemeye başvurmuştu.

Mahkeme, red kararına gerekçe olarak, her iki örgütün geniş bir cemaat tabanına sahip olmadığını, dini cemaat olma kıstaslarını yerine getirmediğini ve anayasal anlamda da dini cemaat sayılmadıklarını gösterdi.

Karar gerekçesinde buna ek olarak, davacı kuruluşların devlet okullarında İslam konulu din dersi verecek yetkinliğe sahip olmadıkları da belirtildi.

Kuzey Ren Vestfalya’da bir milyona yakın Türk yaşıyor

Bir milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya’da İslami ders içeriği şimdiye dek, Eyalet Okul Bakanlığı'nın temsilcileri ile Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Kültür Merkezleri ve davacı kuruluşlar Almanya Müslümanlar Konseyi ile İslam Konseyi tarafından oluşturulan bir kurul tarafından belirleniyor. Davacı taraf mahkemeyi kazanmış olsaydı, bundan sonra dersin içeriğini belirleme hakkına sahip olacaktı. Mahkeme, kararında temyiz yolunu da kapattı, ancak davacı Müslüman kuruluşlar adına İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, kararı usülden bozma talebiyle Federal İdare Mahkemesi nezdinde itiraz edeceklerini açıkladı.

Karar tüm Almanya için emsal teşkil edebilir

Mahkemenin kararı eyalet bazında alınmasına rağmen, Almanya’daki diğer Müslüman derneklerinin benzer girişim ve beklentileri açısından hukuki ve siyasi açıdan önem taşıyor. Nitekim Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İslam dini dersinin, devlet kontrolünde ve Almanya’da eğitim almış öğretmenler tarafından Almanca dilinde verilmesi açısından çok önemli bir karar" denmesi, Müslüman örgütlere yönelik bir mesaj olarak yorumlandı.

Geçen aylarda DİTİB imamlarının Türk hükümeti için casusluk yaptığı iddiaları nedeniyle, imamların ve İslam dini öğretmenlerinin Almanya’da yetiştirilmesine yönelik öneriler gündeme gelmişti. Almanya’da 2010 yılından sonra, çeşitli üniversiteler çatısı altında kurulan toplam beş İlahiyat Enstitüsü’nde eğitim görmek mümkün. Ülkede yaklaşık 4 milyon Müslüman yaşıyor. Müslüman öğrencilerin sayısı 700 bini buluyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG