Erişilebilirlik

Almanya'da Yılın Sözcüğü 'Mülteci'


Almanya'da Yılın Sözcüğü 'Mülteci'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

Alman Dil Kurumu’nun, ülkede yıl içinde en çok kullanılan kelimeyi yılın kelimesi olarak seçme geleneği var. Bu yıl hangi kelimenin seçileceğini tahmin etmek çok önceden mümkündü. Son ayların en çok konuşulan kelimesi tabii ki ‘mülteci’ oldu ve kurum da, ‘davetsiz misafir’ anlamını taşıyan ‘mülteci’ kelimesini en çok kullanılan sözcük ilan etti.

Almanya'ya 2015 yılında gelen mülteci sayısı bir milyon sınırına dayandı. Önce Ağustos ayının son günlerinde onbinlerce mülteci özellikle Macaristan'da yaşadıkları zorlukların ardından, Başbakan Angela Merkel’in insani nedenlerle ülkenin sınırlarını açması sonrasında, Almanya’da güler yüzle karşılandı.

Ancak mülteci akınının sona ermemesi, aksine birkaç hafta içinde onbinlerce mültecinin ülkeye giriş yapması sonrasında, ülkede tam bir siyasi kriz başladı. Birlik Partileri'nin muhafazakar kesimi, mülteci sayılarının hızla kabarması nedeniyle Merkel’i eleştirirken, sağ popülist ve mülteci düşmanı gruplara destek büyük oranda arttı.

Anketlere göre Merkel’in Hristiyan Birlik Partisi'nin oyları ciddi ölçüde gerilerken, mülteci ve Müslüman göçmen karşıtı, sağ popülist AFD’nin oyları yüzde 10'a tırmandı. Buna paralel sığınmacılara ve göçmenlere yönelik saldırılar rekor seviyeye ulaştı.

Sığınmacı yurtlarına 800’den fazla saldırı yapıldı, saldırılarda toplam 104 sığınmacı yaralandı. Aşırı sağcı ve ırkçı kişi ve grupların göçmenlere karşı kayda geçen suçlarının sayısı yılın ilk 11 ayında 3 bin 625 oldu.

Yapılan yorumlarda Almanya’da ırkçı şiddetin‚ 'yeni ve ürkütücü bir boyuta’ ulaştığı vurgulanırken, çoğunluğu can güvenliği olmadığı için Almanya’ya sığınmak zorunda olan mültecilerin yaşamlarının bu saldırılar nedeniyle tehlikede olduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG