Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler Seçime Hazırlanıyor


Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'na göre, bu seçim yurt dışında yaşayan Türkler'in tarihinde önemli bir dönüm noktası. Verilere göre yurt dışında oy hakkı bulunan Türk vatandaşlarının sayısı 2 milyon 750 bin 820. Bunun 1 milyon 380 bin 903'ü Almanya'da

Türkiye’nin 12. cumhurbaşkanı seçimi, ilklere sahne olacak. ‘En önemli ilk’ kuşkusuz cumhurbaşkanının Türkiye tarihinde ilk kez halk oyuyla doğrudan seçilecek olması. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, beş yıllığına cumhurbaşkanı seçilecek.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
Linki indirmek için

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin sona ermesi nedeniyle ilk turu Türkiye’de 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin bir diğer ilki ise, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların da ilk kez bulundukları ülkelerde Köşk seçimi için oy kullanabilecek olmaları. Daha önce sadece gümrük kapılarında oy kullanabilen vatandaşlar için, Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonrasında 56 ülkede sandık kurulacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun verilerine göre Rusya'dan Avustralya'ya, Kanada'dan Yeni Zelanda ve Amerika'ya kadar 126 ülkede yaşayan Türkler var. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, 500'ün altında seçmenin bulunduğu ülkelerde sandık kurmayacağını, bu nedenle 56 ülkede oy verme işlemi yapılacağını açıkladı. Verilere göre yurt dışında oy hakkı bulunan Türk vatandaşılarının sayısı 2 milyon 750 bin 820. Bunun 1 milyon 380 bin 903'ü Almanya'da oy verecek. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu bu seçimim yurt dışında yaşayan Türkler'in tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğu görüşünde.

Oy kullanma işlemi hemen tüm ülkelerde öncelikle konsolosluklarda yapılacak. Ancak Almanya’daki kalabalık Türk nüfus nedeniyle seçim lojistiği çok daha geniş kapsamlı bir hazırlık gerektiriyor. Oy kullanma takvimiyle ilgili tüm çalışmaların başlatıldığını açıklayan Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, seçimler sırasında seçim düzenlenecek mekanların dış güvenliğinin Alman makamlarınca sağlanacağını açıkladı.

Vatandaşların oy kullanabilmeleri için Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını öğrenmeleri, kaydı bulunmayanların ise 9 Temmuz 2014 TSİ 17.00’ye kadar bağlı bulundukları konsolosluklara adres kaydı için başvurmaları gerekiyor. Yurt dışındaki seçmenler için ilk oylama 31 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri arasında. Vatandaşlar belirlenen bu günlerde sadece randevu alarak oy kullanabilecek.

Almanya’daki seçmenin büyük bir çoğunluğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ikamet ediyor. Başkent Berlin'de bulunan seçmen sayısı 140 bin kişi olarak belirlenirken, 1936 Yaz Olimpiyatları’nın düzenlendiği tarihi Berlin Olimpiyat Stadı seçim merkezi olarak seçildi. Seçimde cumhurbaşkanı adaylarından herhangi biri yüzde 50'yi geçemezse en çok oy alan iki isim ikinci turda Çankaya için yarışacak. Bu durumda yurt dışındaki vatandaşlar için ikinci oylama yine randevu ile 17-20 Ağustos 2014 tarihlerinde olacak.

Oy verme işleminin ardından yurtdışından ağzı mühürlü olarak Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’na gidecek oy torbaları, Türkiye'de alınan sonuçlarla aynı anda açılacak. Öte yandan yaz tatillerini Türkiye’de geçirenler ise eski uygulamada olduğu gibi yine gümrük kapılarında oy verebilecek. Gümrük kapılarında oy verme işlemi 26 Temmuz Cumartesi günü başlayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG