Erişilebilirlik

Almanya’da Türk Kökenli Vekillere Ölüm Tehdidi


Alman Federal Meclisi’nin, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan karar tasarısını onaylamasından sonra, karara evet diyen Türkiye kökenli milletvekillerinin ölümle tehdit edildiği bildiriliyor. Güvenlik birimlerinin doğruladığı konuyla ilgili haberlere göre, tasarının meclise gelmesinde önemli rol oynayan ve oylama öncesi yaptığı konuşmada parlamenterleri tasarıdan yana oy kullanmaya çağıran Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir başta olmak üzere meclisteki toplam 11 Türkiye kökenli milletvekiline yönelik tehditler son günlerde ciddi oranda arttı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Cem Özdemir, özellikle elektronik posta ve sosyal medya üzerinden hakaret ve küfürlere yıllardır alışkın olduğunu, ancak bu kadar yüksek sayıda ölüm tehdidini bu zamana kadar almadığını duyurdu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Federal Emniyet Dairesi Cem Özdemir’in Berlin’deki evinin çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdığını ve Özdemir’in hayati tehlikeyle karşı karşı kalan siyasetçilerin bulunduğu üçüncü seviyede tehlike kategorisine alınabileceğini açıkladı. Cem Özdemir Perşembe günü meclisteki konuşmasında, Türkiye'de Hristiyanların inançlarından dolayı takip edildiğini, Ermeni soykırımının tanınmasının Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin de geçmişle yüzleşmesini sağlayacağını ve konunun Alman okul kitaplarına dahil edilmesinin şart olduğunu ifade etmişti.

Amerika’nın Sesi Türkçe bölümünün konuyla ilgili sorularını yanıtlayan, ama isminin verilmemesini isteyen Türkiye kökenli bir diğer milletvekili, kendisine yönelik olarak da tehditlerin çoğaldığını, telefon ve emaille tacizler olduğunu, bunların büyük çoğunluğunun cinsiyetçi küfürlerden oluştuğunu aktardı. Tehditlerin milliyetçi Türk çevrelerinden geldiğini savunan milletvekili, koruma başvurusunda bulanmadığını, ancak ailesinin güvenliği için korktuğunu söyledi. Yeşiller Partisi’nden federal milletvekili Özcan Mutlu ise oylama öncesinde hakaret dolu olan mesajların oylama ve Ankara’da ‘soykırım tasarısı‘ sonrasında yapılan sert açıklamalar sonrasında ölüm tehditlerine dönüştüğünü öne sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir konuşmada “Peki, burada bu skandal olayın başını çeken kim? Kökeni ili söylemeyeceğim, o ilden olanlar şimdi yanımda, karşımda duruyorlar, üzülürler ve onlar da tabii buradan gerekenleri söylüyorlar, kökeni itibariyle buralı. Ama ben ona bir defa Türk diyemem. Niye? Çünkü bu milletin kanının damarlarında olduğu bir insan kalkıp da bu milleti sözde Ermeni soykırımıyla suçlayamaz, bunu yapamaz." demişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Fedeal Meclisteki tüm Türkiye kökenli parlamenterlere yönelik, “Bu tür sütü bozuklar, kanı bozuklar Türkiye’yi de Türk milletini de temsil edemezler. Bizim hakkımızda söz söyleyemezler. Onlar ancak Almanya’nın menfaati hakkında söz söyleyebilirler. Biz onları iyi tanıyoruz. Bundan sonra da çok iyi tanıyacağız.” şeklinde görüş belirtmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG