Erişilebilirlik

Almanya'da 'Türk Casus' İddiaları


Karlsruhe'de bulunan Almanya Federal Savcılık binası
Karlsruhe'de bulunan Almanya Federal Savcılık binası

Alman Federal Savcılığı’nın, Almanya’da ajanlık faaliyetlerinde bulunduğu gerekçesiyle halen tutuklu bulunan Muhammed Taha G. ve iki başka zanlı hakkındaki iddianameyi yetkili mahkemeye göndermesinin yankıları sürüyor.

Savcılık geçen 17 Aralık 2014 günü, biri üst düzey bir bürokrat olduğu iddia edilen toplam üç kişinin bir Türk istihbarat birimi adına casusluk faaliyeti yürüttükleri gerekçesiyle tutukladığını açıklamıştı.

Konuyla ilgili o dönemden bu yana yeni bir bilgi alınamazken, geçen Cuma Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılığı’nın Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne söz konusu üç kişi ile ilgili iddianameyi yolladığı ve Alman Ceza Yasası’nın 99’ncu maddesinin 1’nci paragrafına göre ‘yabancı bir ülke istihbaratı adına Almanya'da casusluk faaliyetlerinde bulundukları’ suçlamasıyla dava açılmasını istediği haberi konuya yeni bir boyut getirdi.

Olayı Aralık ayında kamuoyuna aktaran Der Spiegel dergisi, casuslukla suçlanan zanlılardan birinin Muhammed Taha G. olduğunu ve G.'nin daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yaptığını, ardından da şimdiki Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı devletin tasarruf mevduatını yöneten bir komisyonda çalıştığını, ayrıca Halk Bankası’nın da yönetim kurulu üyesi olduğunu öne sürmüştü.

Söz konusu bilgiler Alman makamlarınca Aralık ayında ve şimdiki iddianamede teyit edilmedi ancak, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın tutuklanan Muhammed Taha G. ve diğer iki zanlı için avukat ve tercüman tutması bu iddiayı kuvvetlendiren bir olay olarak yorumlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayla ilgili şimdiye dek yaptığı tek açıklamada, ‘Söz konusu kişilerin Milli İstihbarat Teşkilatı ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir bağı yoktur’ demişti.

İddianameye göre Muhammed Taha G., istihbarat faaliyetlerinde yönetici konumunda görev aldı. Göksel G. ve Ahmet Duran Y. ise Almanya’daki AKP muhaliflerini izlemeye alarak, ülkede yaşayan Kürt ve Alevilerle ile ilgili topladıkları bilgileri Muhammed Taha G.’ye ilettiler, o da değerlendirdiği istihbaratı Türkiye’ye aktardı.

Der Spiegel dergisi konuyla ilgili haberlerinde, Muhammed Taha G. ve ekibinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl Mayıs ayında Köln’de yaptığı mitinge karşı protesto düzenleyen Alevilerin örgütlerini izlediğini, nerelerden kaç otobüs kaldırılacağını Ankara’ya rapor ettiğini öne sürmüştü.

Der Spiegel, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın söz konusu kişilerle bağlantısını reddettiğini ve bunu Alman makamlarına da ilettiklerini de haber vermişti.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Federal Uyum Kurulları Başkanı eski Federal Milletvekili Memet Kılıç, ajan krizi ile bağlantılı kamuoyuna şimdiye dek yansıyanların ‘buzdağının görünen kısmı’ olduğunu öne sürdü.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
Linki indirmek için

58 yaşındaki Muhammed Taha G. halen cezaevinde bulunuyor. Sanıklardan 59 yaşındaki Türk vatandaşı Ahmet Duran Y. ve 34 yaşındaki Türk kökenli Alman vatandaşı Göksel G. ise 17 Aralık 2014’de göz altına alındıktan sonra, tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG