Erişilebilirlik

Almanya'da Sigorta Çetesinden IŞİD'e Mali Destek


Almanya’da bir çetenin sigorta dolandırıcılığı yaparak, IŞİD’e para yardımı sağladığı ortaya çıktı. Polis Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde düzenlediği eşzamanlı operasyonda, çok sayıda şüpheliyi göz altına aldı. Kaç kişinin tutuklandığı konusunda açıklama yapılmazken, aramalarda çok sayıda belgeye el konulduğu açıklandı.

Güvenlik birimlerinin konuyla ilgili açıklamasına göre, son iki yıl içinde Mülheim an der Ruhr, Oberhausen ve Bonn kentlerinde birbirine benzeyen aynı motifli kazaların artması ve sigorta şirketlerinin şikayeti sonrasında polis harekete geçti. İki yıl süren takip ve soruşturma sonucunda kazaların bir organize çete tarafından planlandığı ve kaza masrafların hileli belgelerle çok yüksek gösterilerek, sigorta şirketlerinin dolandırıldıkları tespit edildi.

Soruşturmaya istihbaratın da dahil olmasından sonra, aşırı dinci guruplarla bağlantıları tespit edilen çete üyelerinin IŞİD sempatizanı olduğu ve paraları örgüte yolladıklarısaptandı. Polis, sigortaları dolandırarak elde edilen paranın miktarı ve IŞİD’e nasıl ulaştırıldığı konusunda açıklama yapmazken, olaya Düsseldorf Savcılığı el koydu.

Bu arada Düsseldorf kentinde IŞİD’e yardım ettiği tespit edilen 26 yaşındaki bir kadın, 3 yıl 9 ay hapse mahkum oldu. Polonya kökenli Alman kadının bundan birkaç yıl önce İslam dinine geçtiğini, radikal örgütlerle bağlantı kurduğunu ve IŞİD’e 11 bin Euro nakit para, elektronik donanım ve kameralar gönderdiğini açıklayan yetkililer, söz konusu kadının kocasının ise IŞİD saflarında savaştığının tespit edildiğini bildirdi.

Öte yandan radikal gruplarla mücadele ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılar ve terör olayları 16 eyaletin içişleri bakanlarının dün başlayan iki günlük yıllık toplantılarının ana konularından biri.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in başkanlığında bir araya gelen bakanlar, terörle mücadele konusunda atılacak yeni adımları ele aldı.
Bakan de Maiziere, terörle mücadele için sınır koruma, kriminal ve anayasayı koruma teşkilatına 750 yeni polisin alınacağını, bütçenin de artırılacağını açıkladı.

Ek bütçe ile uzun menzilli keskin nişancı silahlarının yanısıra daha fazla çelik yelek ve benzeri malzemelerin alınması da planlanıyor.

Toplantı kapsamında doğrulanan sayılara göre Almanya’dan Suriye’ye giden radikal İslamcıların sayısı 700’e yükseldi. Bunlardan 200’ünün Almanya’ya geri döndüğü belirtiliyor.

Hristiyan Birlik CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD’den oluşan koalisyon partileri cihat amacıyla seyahat planlayanların Suriye ve Irak’a gidişini engellemeyi amaçlayan bir düzenlemeyi geçen Nisan ayında yürürlüğe koymuştu. Buna göre cihat amacıyla seyahat edildiği şüphesi oluştuğunda da söz konusu kişi havalimanında gözaltına alınabiliyor.

Uygulama kapsamında ‘terör şüphelilerin’ pasaportlarına el konulması, yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi ve kendilerine geçici kimlik belgesi verilmesini de öngörülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG