Erişilebilirlik

Almanya'da Selefi Sayısında Önemli Artış


Almanya kamuoyunun gündeminden düşmeyen Selefiler özellikle IŞİD’in Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri üzerinden Cihatçı toplaması nedeniyle üzerinde en fazla tartışılan topluluklardan biri. Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin yeni verilerine göre Almanya'da Selefi olarak sınıflandırılan Müslümanlar’ın sayısında önemli bir artış kaydedildi.

Buna göre 2010’da toplam 500, iki yıl önce de 5 bin 500 olan Almanya'daki selefi sayısı bu yıl 7 bin 900'e yükseldi. Yapılan tüm aydınlatıcı çalışmalara rağmen Selefiler’e katılımdaki artışı ‘ürkütücü ve endişe verici’ olarak tanımlayan Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Maasen, radikal İslamcı bu grubun özellikle gençleri hedeflediğini ifade etti.

Selefiler’in okul ya da sosyal hayatında başarısız Müslüman gençleri kandırmada başarılı olduğunu vurgulayan Maassen, son zamanlarda Selefilerin Almanya’ya gelen sığınmacıları kazanmak için de çok yoğun faaliyetler yürüttüğünü açıkladı.

İstihbarat birimlerinin gözlemlerine göre, Selefiler mültecilerin barındıkları yurtlarda gönüllü olarak görev yaparak veya mültecilere yardım yapan organizasyonlar içine girerek sığınmacılarla iletişime geçiyor. Ardından temas kurdukları kişileri kendi idarelerindeki camilere davet eden Selefiler propaganda çalışmaları yaptıkları mültecileri kendi saflarına çekmeye çalışıyor.

Konuyla ilgili raporlarda özellikle Suriye’den Almanya’ya gelen sığınmacıların büyük bölümünün Sünni olduğu ve Selefi çevrelerin bu açından gelen sığınmacıları kendilerini güçlendirecek bir potansiyel olarak gördüğünün altı çiziliyor.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, mültecilerin kaldığı yurttaki yöneticileri ve çalışanları uyararak bu konuda dikkatli olmalarını istedi. Almanya‘daki kökten dinci akımların kaynağı sayılan Selefiler bundan üç yıl önce sokaklarda bedava ve Almanca ‘25 milyon Kur’an dağıtma’ eylemi ile dikkat çekti.

Kamuoyunda tanınan isimlerinin büyük çoğunluğu, daha önce Protestan olan liderleri Pıerre Vogel gibi sonradan Müslümanlığa geçen Almanlar’dan oluşan Selefiler, 2013 sonrasında da aralarından çıkan cihatçıların sayısının artması nedeniyle IŞİD’le birlikte anılmaya başladı.

Alman yetkililer Selefiler’in IŞİD ile resmi bir bağlantısı olmadığını belirtiyorlar, ancak Federal İçişleri Bakanı de Maiziere konuyla ilgili bir açıklamasında, “Her Selefi IŞİD’çi değil, ama Almanya’da tutukladığımız her teröristin bir Selefilik geçmişi var.” şeklindeki yaklaşımıyla konuya olan yaklaşımını dile getirmişti.

Almanya’dan ayrılan cihatçı sayısında artış eskisi gibi değil

Öte yandan Anayasayı Koruma Teşkilatı Almanya’dan IŞİD saflarında savaşmak üzere Suriye ve Irak’a giden cihatçı sayısının 2015’de geçen yılki gibi hızlı bir artış göstermediğini duyurdu. Buna göre IŞİD’e gidenlerin sayısı, üçte biri tekrardan Almanya’ya geri dönenler olmak üzere, toplam 760.

Bu arada Paris’teki terör saldırılarının üzerinden geçen üç hafta sonrasında da, Alman kamuoyunun dörtte üçünün terör saldırısı korkusu yaşadığı ortaya çıktı. 2015 yılının ocak ayında yapılan 'Almanya’da terör tehdidi altıda mıdır?' başlıklı bir ankete katılanların oranı yüzde 49 olurken, Paris saldırılarının ardından “Almanya’da da her an terör eylemi olabilir” diyenlerin oranını yüzde 61’e çıktı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG