Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Risin Saldırısı’ Alarmı


Alman güvenlik birimleri, Köln kentinde gözaltına alınan Tunus asıllı Sief Allah H.'nin evinde zehirli risin gazını elde etmekte kullanılan 3150 adet keneotu bitkisi tohumu bulunduğunu ve ülkeye yönelik biyokimyasal bir saldırının son anda önüne geçildiğini açıkladı. Almanya Federal Kriminal Dairesi Başkanı Holger Münch, "Almanya'da ilk kez biyolojik bomba eylemi için çok somut hazırlıklar yapıldığı tespit ettik ve bu yüzden Tunuslu şüpheliye operasyon düzenledik" ifadelerini kullandı.

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, toplam 84,3 miligram ağırlığında keneotu bitkisi tohumunun kimyasal silahlarda kullanıldığı ve bir hafta önce gözaltına alınan zanlının bu tarzda bir silah hazırladığına yönelik somut deliller bulunduğu açıklandı.

Başsavcılık, zanlının radikal İslamcı çevrelerle bağlantılarının da saptandığını, ancak IŞİD üyesi olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmadığını bildirdi. Buna karşılık, söz konusu zanlının da İslamcı gruplarla bağlantı kurma amacıyla iki kez Türkiye üzerinden Suriye’ye geçiş yapmaya çalıştığı ve Türk polisi tarafından yakalanarak, sınırdışı edildiği de öğrenildi.

Konuyla ilgili Alman basınında daha önce çıkan haberlerde, Sief H.'nin IŞİD üyesi olduğu, Alman güvenlik birimlerince ‘IŞİD savaşçısı’ olarak derecelendirildiğini ve 2017 Nisan ayından bu yana da Anayasayı Koruma Dairesi’nce izlendiğini ileri sürülmüştü.

Eşi ve çocuklarıyla 2016 Kasım ayından beri Köln’de yaşayan 29 yaşındaki Sief Allah H.'nin risin tohumlarını internet üzerinden ısmarladığından yola çıkılıyor. Ele geçirilen 84,3 miligram risinin siyanürden 6 bin kat daha öldürücü olduğu ve çok küçük bir miktarının solunum yolunda veya örneğin suya karışırılması sonucunda binlerce kişinin ölümüne sebep olabileceği bildiriliyor.

Çeşitli istihbarat birimleri, IŞİD’in biyokimyasal silah kullanmaya hazırlandığını iddia etmiş, cihatçıların internet üzerinden yaptıkları mesajlaşmalarda bu konunun sık sık tartışıldığını öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG