Erişilebilirlik

Almanya'da Ramazan Siyasi Tartışmaların Gölgesinde Geçiyor


Berlin'deki Şehitlik Camisi
Berlin'deki Şehitlik Camisi

3 milyonu Türkiye kökenli göçmen olmak üzere toplam 5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Almanya'da bu yıl Ramazan günleri siyasi tartışmalar ve gelişmelerin gölgesinde geçiyor.

1915 olaylarının Federal Meclis tarafından Ermeni soykırımı olarak tanımlanmasından sonra, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerilim ülkedeki Türklerin keyfini kaçıran bir durum.

Ayrıca mültecilere yönelik artan saldırılar, İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD‘nin durdurulamayan yükselişi ve Alman medyasında İslam’a yönelik olumsuz haberler dizisi Müslümanlar’ın canını sıkan başka dış faktörler.

İslamiyet'in resmi din olarak tanınmadığı Almanya’da oruç ibadetini yerine getirenler için Ramazan boyunca da genel uygulamada istisnalar yok.

Çalışma sürelerinin oruç tutulan saatlere göre düzenlenmesi, iftar zamanlarında mesailere ara verilmesi ve Ramazan’ın sonunda Şeker Bayramı‘nda tatil hakkı söz konusu değil.

Tüm bunlara rağmen Müslümanlar Ramazan ayının sunduğu manevi günlerden ve duygulardan yeterince istifade etme çabasını sürdürüyor.

Ramazan, son yıllarda Almanya'da Almanlar tarafından da tanınan bir kavram haline geldi. Siyasetçiler farklı kesimlerin bir araya geldiği iftar ortamını değerlendirmenin ve olası Müslüman seçmenlerle bir araya gelmenin yollarını arıyor. Bu nedenle politikacılar son yıllarda iftar sofraları kurup davetler vermeye başladı.

Geçen yıl Başbakan Merkel de ilk kez bir iftara katılmıştı.

Bu yıl mülteci akını ve Paris’teki terör saldırıları nedeniyle İslam ve Müslümanlık’la ilgili tartışmaların daha değişik bir boyut kazanması sonrasında, Merkel’in programında şu anda bir iftar katılımı gözükmüyor. Ama başbakanın sözcüsü Steffen Seibert, Ramazan’ın ilk gününde sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Başbakan Merkel Almanya’daki tüm Müslüman vatandaşlara mübarek ve huzurlu bir Ramazan diliyor” diye yazdı.

Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de, yaptığı açıklamada, tüm Müslümanlara huzurlu bir Ramazan geçirmeleri temennisini iletti.

Bu yıl iftar yemeklerinde dikkat çeken, camilerde ve başka kurumlarda verilen iftarlarda, geçen yıldan bu yana ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Almanya’ya sığınan özellikle Suriyeli sığınmacılara sofraların açılması ve onlara yönelik yardımların yoğunlaştırılması.

Kaldıkları sığınmacı yurtlarında genel olarak saat 18.00’de akşam yemeğinin verilmesi, verilen yemekleri ise saklayıp sonradan ısıtma imkanı olmaması nedeniyle kaldıkları yerde iftar yapamayan onbinlerce sığınmacı, bu ihtiyaçlarını camilerdeki iftarlarda gideriyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Almanya‘daki Diyanet İşleri Türk- İslam Birliği DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa Ramazan ayının dayanışma ayı olduğunu hatırlatıyor ve cemaatlerin sığınmacılar konusunda çok duyarlı olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG