Erişilebilirlik

Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri Sorunlu


24 Eylül’de yapılan seçimden sonra “Jamaika Koalisyonu”nu kurma hedefiyle biraraya gelen Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) arasında iki haftadır süren ön görüşmelerde ilk tur tamamlandı.

Sondaj görüşmeleri diye de nitelenen ön görüşmeler, partilerin aralarındaki farkların giderilmesi, karşılıklı ödünler vererek, ortak paydalar oluşturması temeline dayanıyor.

İlk iki haftada gelinen noktayı değerlendiren ve “Jamaika Koalisyonu” konusunda ilk kez bir açıklama yapan, aynı zamanda CDU Genel Başkanı da olan Başbakan Angela Merkel, görüşmelerin "zorlu geçtiğini, ancak sonunun iyi olacağına inandığını" açıkladı.

Olası koalisyona katılacak partilerin "kendi benliklerinden vazgeçmeden ortak noktalar üzerinde Almanya’nın çıkarları doğrultusunda" anlaşacaklarına inandığını söyleyen Merkel, Jamaika’nın hedefinin Almanya’da on yıl sonra daha da iyi koşullar altında yaşam olduğunu açıkladı.

Başbakan Merkel’in olumlu yorumlarına rağmen, görüşmelere katılan siyasetçilerden sızan bilgilere göre, taraflar bir çok konuda uzlaşmakta zorluk çekiyor ve zaman zaman çok sert tartışmalar yaşanıyor.

Nitekim FDP Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin, "Yeni seçimlerden korkmuyoruz"sözleri dört partinin anlaşamayacağı beklentilerini daha da artırdı. CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner ise, "Yeni bir seçime gidilmesini halkın iyi bulacağını sanmıyorum. İyi yürüyor, 16 Kasım’a kadar ön görüşmelerin sonuçlanacağına inanıyorum" diye konuştu. Dışarıya sızan bilgilere göre taraflar arasında en çok tartışılan konuların başında enerji politkiları geliyor. Hür Demokratlar (FDP), Yeşiller’in enerji alanındaki görüşlerini eleştirerek, bu grubun arzuladığı gibi dizel arabaların yasaklanması ve kömür kullanımından vazgeçilmesi gibi taleplere kesinlikle ‘Evet’ demeyeceklerini açıkladılar.

Öte yandan tarafların Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması konusunda anlaştığı ancak bu uygulamanın nasıl olacağına ilişkin görüş ayrılıkları bulunduğu belirtildi.

Sürtüşmeye neden olan bir diğer konu, göç politikaları. Yeşiller, daha liberal bir göç politikası uygalanmasını ve örneğin 2015 sonrasında Almanya’ya gelen Suriyeli sığınmacıların ailelerini de Almanya’ya getirebilmelerini istiyor. FDP ve CSU ise buna karşı çıkıyor.

Her iki partinin temcilcileri, Yeşiller’in göç politikası konusundaki görüşlerinin Alman toplumu içinde çoğunluk bulmadığını savunarak, daha liberal politikaların sadece aşırı sağcı parti AfD’ye yarayacağını kaydediyorlar.

Başbakan Angela Merkel’in sağ kolu olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier’in, suçlu ve tehlikeli mültecilerin sınır dışı edilmelerine öncelik verileceğini belirterek "Önümüzdeki dönemde de hem gönüllü olarak hem de sınır dışı edilmek suretiyle çok sayıda kişi Almanya'dan gönderilecek" şeklinde bir açıklama yapması Merkel’in de Yeşiller’in yaklaşımına karşı çıktığı şeklinde yorumlandı.

Türkiye hala önemli konu başlığı

Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerle, Türkiye’nin AB müzakerelerine olası koalisyonun alacağı tavrın ise "hala önemli bir konu başlığı olduğu"öğrenildi. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulunarak, "Alman dış siyasetinin en güncel hedefinin, Türkiye'de tutuklu Almanlar’ın serbest bırakılmasının sağlanması olduğunu" söylemiş ve "Şu anki haliyle Türkiye'nin AB üyeliğini tartışmamıza gerek yok. Aklı başında olan herkes, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başında olduğu bir Türkiye'nin AB üyesi olamayacağını biliyor" diye konuşmuştu.

Yeşiller’den Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth ise Türkiye ile ilişkilerin ve AB müzakerelerinin kesilemeyeceğini görüşünde olduğunu vurguladı. CDU’nun kardeş partisi CSU, koalisyon görüşmelerinde Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulmasında ısrarcı olacağını açıklamıştı.

Genel kanı, çeşitli konularda yaşanan görüş farklılıklarına rağmen, Birlik Partileri (CDU/CSU), Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller’in ön görüşmelerinin başarıyla tamamlanmasından sonra, koalisyonun kurulması için resmi pazarlıklara başlayacağı yönünde. Aralık ayı sonuna kadar koalisyon görüşmelerinin tamamlanması ve yeni hükümetin Noel’den önce yemin ederek göreve başlaması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG