Erişilebilirlik

Almanya’da İslam Dinine Resmen Eşit Statü


Almanya’da İslam dininin resmen tanınması yolunda önemli bir adım daha atıldı. Hamburg’dan sonra Bremen eyaletinde de İslam toplumunu temsil eden kurumlar ile eyalet arasında imzalanan sözleşmeyle dernekler dini cemaat statüsü kazandı.

Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un ‘İslam da Almanya'ya aittir" sözleriyle alevlenen, İslam dininin Almanya'daki rolü ve yeri üzerine tartışmalar yaklaşık iki yıldır devam ediyor. Türk ve İslam lobisinin temsilcilerinin yanı sıra muhalefetteki Sosyal Demokrat SPD ve Yeşiller, İslam dininin Almanya’da resmen tanınmasını ve Müslüman cemaatlerinin Hristiyan ve Yahudi cemaatleriyle yasal düzlemde eşit hale getirilmesini talep ediyor.

Bremen’de hükümet ile İslami kuruluşlar arasında dört yıla yakın süren görüşmelerin ardından imzalanan ‘Hak Eşitliği Anlaşması' bu açıdan çok önemli bir girişim olarak yorumlanıyor. Üzerinde uzlaşma sağlanan toplam altı sayfalık antlaşmaya göre, Müslümanlar Almanya’nın anayasal düzenine ve demokratik sistemine bağlılıklarını ifade ederken, diğer dinlere karşı hoşgörü göstereceklerinin de garantisini veriyor.

Çalışan Müslümanlara ve öğrencilere Ramazan, Kurban ve Aşure bayramlarında yasal izin hakkı tanıyan antlaşma, İslami mimariye göre minare ve kubbeli camii inşaatlarına izin verileceğine vurgu yapıyor.

Anlaşmada yaşamlarını yitiren Müslümanların İslami geleneklere göre defnedilebilmeleri de yasal güvence altına alınıyor. Anlaşmanın taraflarından Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB sorumlusu Emine Oğuz, İslami kuruluşların konumunun güçlendiğini, günlük yaşamda da Müslümanların yaşamının kolaylaşacağını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

Bu arada anlaşmada Müslüman kurumların kadın-erkek eşitliğini tam olarak uygulama konusunda teminat vermeleri eleştirilen bir nokta. Yapılan yorumlarda Hristiyan ve Musevi cemaatleriyle yapılan anlaşmalarda benzer bir maddenin bulunmamasına dikkat çekiliyor ve kadın-erkek eşitliğinin sadece Müslümanlara ait bir sorun olarak gösterildiği savunuluyor. Buna rağmen uzmanlar benzer anlaşmaların diğer eyaletlerin de gündemine gelebileceğini ve nitekim Baden Württemberg ile Schleswig-Holstein’de de konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor.

700 bin nüfuslu Bremen eyaletinde resmi rakamlara göre 40 bin Müslüman yaşıyor. Almanya’da ise Müslüman nüfus yaklaşık 4 milyonla toplam nüfusun yüzde 5’ini oluşturuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG