Erişilebilirlik

'Almanya'da İslam'a Karşı Önyargıları Müslüman Örgütler Körüklüyor'


Almanya'da Müslümanlara ilişkin tartışmalar yıllardır gündemden düşmeyen konular arasında baş sıralarda yer alıyor. 11 Eylül terör saldırıları sonrasındaki dönemde başlayan bu bağlamdaki tartışmalarda, İslam'da kadının baskı altında olması, töre cinayetleri, zorla evlendirme gibi konular özellikle Türk göçmenlerle ilişkilendirilerek konuşuluyor.

İslam konusunda Alman medyasının en çok görüşüne başvurduğu isimler arasında ise sosyolog Necla Kelek geliyor.

‘Günlük Yaşamda İslam’ ve ‘Yabancı Gelin’ adlı kitaplarında Müslümanlığın Almanya'da uyumu zorlaştıran bir din olduğu tezini savunan, ayrıca yaptığı çok sayıda açıklamada da, Türk aile yapısını ve erkeklerin egemenliğini kısmen çok sert sözlerle eleştiren Necla Kelek, geçen yıl Müslüman erkek çocukların sünnet edilmesinin 'adam yaralama' suçu kabul edilmesini istedi.

Necla Kelek
Necla Kelek
Kelek’in eleştirilerinin odak noktasında bulunan konulardan biri de Almanya’da faal Müslüman örgütler. Sosyolog Kelek, bu örgütlerin İslam’ı temsil etmesinin önyargıları körüklediğini söylüyor.

Necla Kelek, başta Müslüman dernekleri olmak üzere Türk göçmen lobisinin büyük çoğunluğu tarafından yaptığı genellemelerle, Müslümanları töhmet altında bıraktığı suçlamasıyla eleştiriliyor. Kelek’e yönelik eleştirilerde, genelde olumsuz örnekler verdiği, içinde gizliden İslam düşmanlığı olduğu ve Müslümanlar hakkında önyargılı olanlar tarafından desteklendiği söyleniyor.

Necla Kelek, İslam hakkında konuşmadan 15 sene boyunca araştırma yaptığını ve söylediklerinin bilimsel kaynaklara dayandığını belirterek, örgütlere karşı bireyselliği savunduğunu anlatıyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
Linki indirmek için
Türkiye’de Haziran ayında Gezi Parkı protestoları ile başlayan süreçte laik gençlerin ön plana çıktığını savunan sosyolog Kelek, Almanya’da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin de muhafazakar İslam’a karşı seslerini daha yüksek çıkarmalarını talep ediyor.

İstanbul’da doğan, 10 yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşen, iktisat ve sosyoloji okuyan Necla Kelek, tezlerinden ötürü tehdit edilmediğini, kendisine yönelik eleştirilere rağmen görüşlerini savunmayı sürdüreceğini belirtiyor.

Necla Kelek, Almanya Federal Bankası Yönetim Kurulu eski üyesi Thilo Sarrazin’in ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabının tanıtımını da yapmıştı. O zamanlarda çok yoğun eleştirilen Kelek, bu tavrını ‘Fikir özgürlüğüne saygım var’ diyerek açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG