Erişilebilirlik

Almanya'da IŞİD Operasyonu


Almanya’da IŞİD örgütünün üyeleriyle, sempatizanlarına yönelik operasyonda en az üç kişi gözaltına alındı. Eşzamanlı olarak başkent Berlin, Kuzey Ren Vestfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde düzenlenen operasyonun “büyük bir terör saldırısı” hazırlığında olan bir hücreye karşı yapıldığını duyuran Federal Başsavcılık, bu kapsamda Kuzey Ren Vestfalya’daki Attendorn kasabasında 35, Hannover’de 26 yaşında iki zanlının, Berlin’de de 49 yaşındaki bir kişinin IŞİD tarafından planlanan bir saldırı için hazırlık yaparken ele geçirildiğini açıkladı.

Terör saldırısının ne zaman için planlandığı konusunda “soruşturmanın gizliliği” nedeniyle açıklama yapılmadı, bir yetkili saldırı hedefinin Berlin olduğunu söylemekle yetindi. Bild gazetesi ise güvenlik birimlerinden sızan haberleri kaynak göstererek saldırının Berlin’deki Alexander Meydanı’na yönelik olacağının tahmin edildiğini duyurdu.

Berlin’de gözaltına alınan kişinin saldırı hazırlığı kapsamında, turistlerin ilgi odağı ve buluşma noktası sayılan, meydanın ortasındaki televizyon kulesi ile Berlin’in sembollerinden olan Alexander Meydanı’nı izleyebilecek bir yerde dükkan kiraladığı öne sürüldü.

Operasyona toplam 450 polis ve anti-terör elemanı katılırken, toplam dört ev ve iki işyerinde yapılan aramalarda bazı evrak, cep telefonu ve bilgisayarlara el konuldu, ancak silah ya da patlayıcıya rastlanmadı. Berlin Emniyet Teşkilatı'nın koordinasyonunda gerçekleşen operasyonda gözaltına alınanların hepsinin Cezayir kökenli oldukları, Attendorn’da yakalan 35 yaşındaki zanlının grubun lideri olduğu ve 24 yaşındaki eşiyle birlikte sahte Suriye pasaportu ile Almanya’ya giriş yaparak, bir mülteci kabul merkezinde kaldığının saptandığı belirtildi.

Terör gruplarıyla ilişkisi olduğu iddiasıyla Cezayir tarafından uluslararası yakalama bültenle aranan zanlının Suriye’de IŞİD kamplarında terör eğitimi aldıktan sonra, geçen Aralık ayında Almanya’ya geldiği belirlendi. Alman güvenlik birimleri Cezayirli yetkililerden aldıkları uyarı sonrasında zanlı ve eşiyle birlikte bağlantı içinde bulundukları kişileri de takibe aldı.

Zanlının Berlin’de cihatçı çevrelerde bağlantı kurduğu ve terör saldırısı için hazırlıklara başladığı tespit edildi. Güvenlik yetkilileri toplam dört kişiden oluştuğu tahmin edilen hücre üyelerinin bu hafta Berlin’de biraraya gelmeyi hedeflediklerini saptadıktan sonra operasyon için düğmeye basıldı. Gözaltına alınan zanlılarla ilgili “devleti tehlikeye atacak bir şiddet eyleminin hazırlığı” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Yapılan yorumlarda, operasyonun doruk noktası gelecek Pazartesi ve Salı yaşanacak olan karnaval etkinlikleri öncesine rastlamasına dikkat çekildi. Özellikle Köln kentinde dünya çapında tanınan karnaval geçidinin yapılacağı Pazartesi için polisin çok geniş kapsamlı önlemler aldığı biliniyor. Geçen sene ülkenin kuzeyindeki Braunschweig kentindeki en büyük karnaval gösterisi, terör saldırısı olacağı şeklindeki bir ihbar nedeniyle polis tarafından son anda iptal edilmişti.

Alman iç istihbaratı, bundan kısa bir süre önce ülkede şiddete hazır 1100 radikal İslamcının bulunduğunu, bu kişilerden 430'unun her an büyük bir terör eylemi yapabilecek kadar tehlikeli görüldüğünü duyurmuştu. Güvenlik uzmanları Alman ordusuna bağlı Tornado keşif uçaklarının Suriye'de IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlara katılmasının ardından Almanya’daki terör tehlikesinin daha da arttığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG