Erişilebilirlik

Almanya'da Irkçı Saldırılar Noel'de de Hız Kesmedi


Kesik domuz başı bırakılan Berlin'deki Mevlana Camisi geçen yıl Ağustos ayında kundaklanmıştı.
Kesik domuz başı bırakılan Berlin'deki Mevlana Camisi geçen yıl Ağustos ayında kundaklanmıştı.

Almanya’da sığınmacı yurtlarına ve göçmenlere yönelik saldırılar Noel’de de sürdü. Çarşamba akşamı Bavyera eyaletinde bulunan Wallerstein’de göçmen kökenli Polonyalı ve İtalyanlar’ın yaşadığı iki komşu bina kundaklandı. Evlerde bulunan 12 kişinin yaralandığı olayla ilgili olarak 22 yaşında bir Alman gözaltına alınırken, polis olayın yabancı düşmanlığı nedeniyle yapılmış olabileceğini duyurdu.

Noel Gecesi’nde ise Baden-Württemberg eyaletinin Gmünd kentinde mültecilerin taşınması için tadilattan geçirilen bir bina kundaklandı. 120 mültecinin barınması planlanan binadaki yangın, itfaye tarafından söndürülürken, polis olayla ilgili olarak şimdiye dek herhangi bir şüphelinin gözaltına alınmadığını açıkladı.

Berlin’de ise “Küçük İstanbul” olarak tanımlanan ve Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtindeki Mevlana Camisi'ne içinde kesik bir domuz başı ve Kur’an bulunan bir paket yollandığı belirlendi. Polis paketin cemaatın namaz kıldığı bir anda, kapının önüne bırakıldığını bildirdi. Mevlana Camisi, Ağustos 2014'te kundaklanmış, olay büyük tepkilere neden olurken, caminin büyük bir bölümü kullanılamaz hale gelmişti.

Hıristiyanlar için en kutsal günler olarak bilinen Noel’de yaşanan bu olaylar, sığınmacı, göçmen ve İslam düşmanlığının arttığı konusundaki uyarıları da bir kez daha gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, geleneksel Noel konuşmasının ağırlıklı bölümünü sığınmacılarla ilgili tartışmalara ve mültecilere yönelik şiddet olaylarına ayırdı. Dünya genelinde yaşanan mülteci sorununa dikkat çeken Gauck, Almanya’da bir krize dönüşen bu sorunun açık bir şekilde tartışılabileceğini, ancak şiddet olaylarının en sert bir şekilde çezalandırılması gerektiğini ifade etti. “Kundaklama olayları ve savunmasız insanlara yapılan saldırıların toplum olarak horlanması ve cezalandırılması gerekir,” diyen Cumhurbaşkanı Gauck, Almanların “iyi niyet, profesyonellik ve yaratıcılıkla sığınmacı krizinin üstesinden gelinebileceğini gösterdiklerini” de ifade etti.

Geride kalan 2015 yılında, Almanya'da özellikle sığınmacılara yönelik şiddet olaylarında adeta patlama yaşandı. Kasım ayı itibariyle mültecilere yönelik 817 saldırı kayıtlara geçerken, mülteci yurtlarına yönelik 220’nin üzerinde kundaklama olayı yaşandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG