Erişilebilirlik

Almanya’da Irkçı Örgüt Mercek Altında


NSU Davası
NSU Davası

8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılar ve banka soygunları yapan Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU isimli terör örgütünün 4 Kasım 2011'de ortaya çıkmasından bu yana 4 yıl geçti. Bu süre içinde kurulan araştırma komisyonları, hazırlanan iddianame ve devam etmekte olan davaya rağmen, şimdiye dek NSU’lu teröristler ve örgütle ilgili sayısız soru cevapsız kaldı. Yetkililer NSU’nun sadece üç kişiden ibaret olduğu tezinden hareket ediyor, ancak konuya yoğunlaşan uzmanlar ve gazeteciler ortaya çıkan bilgi ve belgelerin NSU’nun bilinenden çok daha büyük bir örgüt olduğunu savunuyor.

NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt, 4 Kasım 2011’de Almanya’nın doğusundaki Eisenach kentinde bir karavanda ölü bulunmuş, diğer üye Beate Zschaepe ise dört gün sonra teslim olmuştu. NSU hücresinin kullandığı evde yapılan aramalar sonrasında o zamana kadar nedeni bir türlü anlaşılmayan seri cinayetlerle ilgili bilgiler ifşa olmaya başladı. Irkçı ve Neonazi olduğu anlaşılan NSU’nun, 2000 – 2007 yılları arasında 8’i Türkiye kökenli, biri Yunanistan kökenli olmak üzere toplam 9 esnafı ve bir Alman polisi katlettiği ortaya çıktı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Örgütle ilgili ayrıntıların kamuoyuna yansımasından sonra Federal Meclis’te, 2012 yılının ocak ayında NSU Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, yaklaşık 16 ay yaptığı çalışmaylabin 357 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda örgütlemenin devletin istihbarat elemanları tarafından yıllardır bilindiğinin ve muhbirler aracılığıyla planlanan suikastlardan haberdar olunduğu iddialarının ortaya çıkmasından sonra, Anayasa Koruma Örgütü'nün üst düzey birkaç yetkilisi istifa etti. NSU soruşturması ile bağlantılı bazı arşiv bilgilerinin şüpheli bir şekilde imha edilmesine paralel, istihbarat örgütleri ile NSU arasında ‘derin ilişkiler’ olduğu iddiaları devam ederken, 2013 yılının mayıs ayından bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen ilgili davada, Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Davada şimdiye kadar 243 duruşma geride kaldı. Ancak başsanık Zschaepe’nin konuşmaması nedeniyle NSU’nun sadece üç kişiden mi oluştuğu sorusu cevap bulunamadı. Davanın en fazla iki yıl sürmesi ve 85 duruşma yapılması öngörülüyordu, ancak seri cinayetlerde yakınlarını kurban veren acılı ailelerin avukatları davanın 2016 sonuna kadar uzayacağından yola çıkıyor. Görülen davada ilerleme olmaması sokakdaki vatandaşta da NSU’lu ırkçı katillerin arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması konusundaki beklentileri aşağı çekmiş durumda.

Bu arada Almanya’da son zamanlarda mülteci sayısındaki hızlı artışla sığınmacıları hedef alan saldırıların çok ciddi olarak artış göstermesi yeni ırkçı terör eylemlerinin olabileceği şeklinde yorumlara neden oluyor. Bu yılın ilk 10 ayında, sığınmacıların kaldığı en az 74 ev ve yurt kundaklandı. Saldırılarda en az 179 kişi yaralandı. Bundan kısa bir süre önce Alman iç istihbaratı Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Maassen, mültecilere karşı yapılan kışkırtıcı faaliyetler nedeniyle, neonazi gruplar içinden bazı kişilerin radikalleşerek terörist olabileceklerini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG