Erişilebilirlik

Almanya’da Gündem Mülteciler ve Türkiye


Geçen yıl 1 milyon 100 binden fazla kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu Almanya'da yeni sığınmacılara karşı önlemlerin alınmasına devam ediliyor. Bu çerçevede Federal Meclis bugünkü oturumunda Tunus, Fas ve Cezayir'in “güvenli ülke” ilan edilmesini öngören yasa tasarısını onayladı.

Hükümet geçen Ocak ayında mülteci sayısını azaltmak için hazırladığı ikinci önlem paketinde Mağrip ülkeleri olarak da anılan Fas, Cezayir ve Tunus'un güvenli ülkeler listesine alınmasını ve bu ülkelerden gelen sığınmacıların başvurularının kabul edilmeyerek, geri gönderilmelerini kararlaştırmıştı.

2015’de Mağrip ülkelerinden yaklaşık 26 bin kişi Almanya'ya iltica başvurusunda bulundu. Meclisteki oylamada hükümetteki Birlik Partileri ve SPD “Evet” oyu kullanırken, muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti, yasa tasarısını Mağrip ülkelerindeki insan hakları ihlalleri nedeniyle reddetti.

İnsan hakları örgütleri söz konusu ülkelerde işkence, eşcinsellere yönelik ayrımcılık ve kadınlara cinsel şiddetin gündemde olduğunu ifade ediyor. Alman Anayasası’na göre siyasi kovuşturmanın olmadığı ülkeler “güvenli ülke” kategorisinde yer alıyor. Almanya geçen yılın başında Arnavutluk, Karadağ ve Kosova'yı güvenli ülke ilan etmişti.

Berlin’de gündemi belirleyen bir diğer konu ise başta AB ile Türkiye arasında yapılan Mülteci Anlaşması’nın ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyetinin geleceği.

Merkel, Türkiye ile anlaşmayı savundu

Başbakan Angela Merkel mülteci anlaşmasını savunarak, “Avrupa kendisini bir şekilde dışlayıp, ‘Sınırlarımın ötesinde ne olduğu beni ilgilendirmez’ diyemez” şeklinde konuştu.

Anlaşma yürürlüğe girdiğinden bu yana Ege’de ölen mülteci sayısının sadece yedi olduğunu belirten Merkel, “Sadece bu bile Türkiye ile anlaşmanın doğruluğunu kanıtlıyor,” dedi.

İçişleri Bakanı’ndan vize muafiyeti açıklaması

Buna karşın Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye 72 kriteri tamamlayıncaya kadar vize muafiyetinin gündeme alınmayabileceğini söyledi.

Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, vize muafiyetini savunarak, “Almanlar onlarca yıldır Türkiye’ye seyahate gidebiliyor, ama Türkler’e bu hakkı 36 yıldır reddediyoruz. Bu adil olmayan ve partnerliğe de uymayan bir yaklaşım,” şeklinde görüş belirtti.

Berlin’de yapılan yorumlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı sert çıkışları ve Başbakan Davutoğlu’nun görevinden ayrılması sonrasında konuyla ilgili kimin muhatap alınacağını konusunda huzursuzluk yaşandığının ve Ankara’da dillendirilen “vize olmazsa anlaşmayı feshederiz” sözlerinin sığınmacı anlaşmasını tehlikeye soktuğunun altı çiziliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye'nin vize için yerine getirmesi gereken kriterlerden Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılmayacağını belirtmesi ve herkesin kendi yoluna gitmesi gerekebileceği yolundaki sözlerinden sonra iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının kısa vadede giderilebilecek düzeyde olmadığı savunuluyor.

Bu arada Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in 22 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak olan Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılmak üzere Türkiye’ye gideceğini duyurdu. Seibert Merkel’in zirvede Erdoğan ile görüşüp-görüşmeyeceğinin ise şu an için belli olmadığını söyledi.

Komedyen Böhmermann yargı yolundan kurtulamadı

Almanya ile Türkiye arasında haftalardır gerilime neden olan bir diğer konu olan komedyen Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret dolu şiiriyle ilgili tartışmalar Federal Eyaletler Meclisi’nde ele alındı.

Oturumda yabancı devlet başkanlarına hakaret edilmesini suç sayan, Ceza Kanunu’nun 103'ncü maddesinin kaldırılması yönündeki teklif reddedildi. Türk hükümeti, Böhmermann hakkında 103'üncü maddeden dava açılması için sözlü nota vermiş, Merkel de Böhmermann hakkında 103'ncü madde gereğince soruşturma açılması ve yargılanabilmesi için yargıya yetki vermişti.

Bu olaydan sonra SPD ceza hukukunun ilgili maddesinin hemen feshi için harekete geçti. Birlik Partileri ise 103'üncü maddenin 2018 yılında feshi için çalışmalar yapılmasını önerdi. Eyaletler Meclisi SPD’nin hükümette olduğu eyaletlerin önerisine oy çokluğu ile karşı çıktı ve konunun Federal Parlamento'da görüşülmesinin de önünü tıkadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG