Erişilebilirlik

Almanya’da Erdoğan’a Suç Duyurusu


Bir grup Alman siyasetçi, insan hakları savunucusu, sanatçı ve hukukçu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer AKP’li siyasetçilerle, askeri yetkililer hakkında “savaş suçu” işledikleri gerekçesiyle Karlsruhe’deki Federal Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu.

Başkent Berlin'de konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen grubun sözcüleri Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği’nden Yönetim Kurulu Başkanı Heike Geisweid, Britta Eder ve Petra Dervishaj adlı avukatlarla HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, suç duyurusunun altında Federal Meclis ve eyalet meclisleri milletvekillerinin, Almanya ve AB ülkelerinden akademisyenlerin ve sanatçıların imzası olduğunu açıklayarak, ayrıca suç duyurusunu bir dizi insan hakları ve mülteci derneğinin de desteklediğini duyurdu.

Alman Devletlerarası Ceza Kanunu’na dayandırılarak derlenen toplam 200 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Savunma Bakanları İsmet Yılmaz ile Mehmet Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la çok sayıda yüksek rütbeli asker, “Etnik bir gruba yönelik devlet terörü uygulayıp, savaş ve insanlık suçu işlemekle” suçlanıyor.

Suç duyurusunun temel iddiası geçen yıl 4-11 Eylül tarihleri arasında Şırnak ve özellikle Cizre’de yaşandığı öne sürülen olaylar. Olayların belge, görüntü ve tanık ifadelerinin yer aldığının belirtildiği suç duyurusu dilekçesinde, Cizre’de yaşanan çatışmalarda bodrum katlarına saklanan 178 sivilin kasten hedef alınarak ağır silahlarla öldürüldüğü ve cesetlerinin benzin dökülerek yakıldığı, çok sayıda görgü tanığının bu olayları doğruladığı iddialarına yer veriliyor.

Dilekçe sahipleri, haklarında suç duyurusunda bulundukları kişilerin yargılanmasını isterken, Berlin’de uluslararası hukuk konusunda uzman hukukçular tarafından yapılan yorumlarda, Federal Başsavcılığın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve diğer siyasetçilerin dokunulmazlıklarını ve iddiaların Almanya dışında olmasını neden göstererek, dilekçeyi kabul etmeyeceğinden yola çıkıyorlar. Yorumlarda, dilekçeyi veren grubun “Siyasi dokunulmazlığın olması suçu ortadan kaldırmaz” iddiasıyla, suç duyurusunu Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyabileceği ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG