Erişilebilirlik

Almanya’da Artan Mülteci Sayısı Seçim Malzemesi Oldu


1999 yılından bu yana en çok sığınma başvurusunun yapıldığı Almanya’da mülteci sayısının artışı büyük tartışmalara ve aşırı sağcıların konuyu propaganda malzemesine çevirmesini neden oldu

Yılın ilk altı ayında 43 bin kişinin iltica talebi yaptığını duyuran Federal İçişleri Bakanlığı, bunun geçen yılın aynı dönemine göre 20 bin kişilik bir artış anlamına geldiğini ve 1999 yılından bu yana ki en yüksek sığınma başvurusu sayısı kaydedildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili sorunun yoğunlaştığı nokta ise başkent Berlin. Berlin’de şu an 5 bin mülteci yaşıyor, yıl sonuna kadar 6 bin mültecinin daha gelmesi bekleniyor. Mültecilerin çoğunluğu Suriye, Afganistan ve Irak gibi ülkelerden gelirken, Berlin’de eski bir okul binasının mülteci konaklama yurduna çevrilmesi, beraberinde büyük tartışmalara ve aşırı sağcıların konuyu propaganda malzemesine çevirmesini neden oldu.

Yaklaşık 400 kişinin kalacağı mülteci yurdunun bulunduğu mahallede yaşayan ve mültecilerin semtlerine gelmesine karşı çıkan Almanların yabancı karşıtı söylemlerle gösteriler yapması dikkati çekerken, protestoların arkasında aşırı sağcı NPD partisinin olduğu tahmin ediliyor.

NPD ve diğer ırkçı partiler yaklaşan 22 Eylül seçimleri öncesinde ülke genelinde astıkları afişlerle de konuyu gündeme getirerek, yabancı düşmanı propaganda yaparken, son günlerde başkentte mültecilerin yaşadığı çeşitli yurtların önünde gösteri düzenlediler. Nitekim dün akşam ve bugün söz konusu gösterilerde karşıt göstericilerle ırkçılar arasında olaylar çıktı, polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

İstatistiklere göre Almanya’ya mülteci olarak gelenlerin yaklaşık yarısının başvuruları kabul ediliyor. Sol Parti’den Berlin Parlamentosu milletvekili ve Federal Meclis milletvekili adayı Hakan Taş, aşırı sağcıların mültecilerin durumunu seçim malzemesi yapması kadar, mahallelerine yabancıların taşınmasına tepki gösteren Almanların sert tavırlarının da kendisini şaşırttığını ve ürküttüğünü belirtiyor.

1992 yılının Ağustos ayında Almanya'nın kuzeyinde bulunan Rostock kentindeki bir mülteci yurdu aşırı sağcılar tarafından kuşatılıp ateşe verilmişti. Rostock, yabancılardan duyulan nefretin sembolü olmuştu. Hakan Taş geçen 20 yılı aşkın sürede, mültecilere ve genel olarak yabancılara bakışının pek de değişmemesini, siyasetin hataları ile açıklıyor.

Anketlere göre Almanların yüzde 23’ü mültecilerin Almanya’ya gelmesinden rahatsız oluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG