Erişilebilirlik

Almanya’da 8 Türk’ün Öldüğü Yangınla İlgili Soruşturma Sürüyor


Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’na göre, Backnang’da havaların soğuk olmaması nedeniyle yangına sebep olduğu söylenen sobanın yanmadığı belirlendi

Almanya’nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Backnang kasabasında kesiz Türk’ün öldüğü yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Alman yetkililer soruşturmanın, tüm olasılıklar dikkate alınarak yürütüldüğünü açıkladı. Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece saat 4.30 sıralarında eskiden deri fabrikası olarak kullanılan ve altında Türklerin devam ettiği bir kahvehanenin bulunduğu bir apartmanda çıkan yangında 40 yaşındaki anne Nazlı Özcan Soykan ile toplam yedi çocuğu yaşamını yitirdi. İtfaye yetkilileri binanın giriş katında çıktığı tahmin edilen yangının birinci katta bulunan ve Afyonlu olduğu açıklanan Soykan ailesinin oturduğu daireyi sardığını, binadan çıkabilen Nazlı Soykan’ın çocuklarını kurtarmak için geri döndüğünü ve en büyüğü 17 yaşında, en küçüğü altı aylık yedi çocuğu ile öldüğünü açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
Linki indirmek için

Polis yetkilileri ölümlerin duman zehirlenmesinden mi yoksa yanma sonucu mu olduğunun henüz tespit edilemediğini söylüyor. Bu arada yangın esnasında evde olan 11 yaşındaki İbrahim Soykan, dayısı ve anneannesi ise balkondan kurtarıldı, İbrahim Soykan’ın tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Yangın sonrasında itfaye yetkilileri ilk yaptıkları açıklamada, yangının arızalı olan bir sobadan çıkmış olabileceğini duyurmuştu. Ancak olay yerinde incelemede bulunan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu havaların soğuk olmaması nedeniyle sobanın yanmadığının belirlendiğini açıkladı. Bugün Alman yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda ise yangının elektrik arızasından da çıkmış olabileceği belirtilirken, Backnang Belediye Başkanı Frank Nopper yangının binanın ahşap yapısı nedeniyle çok kısa bir sürede büyüdüğünü, yedi dakika sonra olay yerine gelen itfayenin 100 elemanla müdahelede bulunduğunu açıkladı.

Polis ve itfaye yetkilileri şu ana kadar herhangi bir kundaklama izine rastlanmadığını vurguluyor. Backnang kasabası aşırı sağcıların geçmişte faal olduğu ve daha önce arkasında Neonazilerin olduğunun anlaşıldığı bazı kundaklama olayları ile biliniyor. Ayrıca geçmiş yıllarda Almanya’nın birçok kentinde Türklerin oturduğu binalarda çıkan yangınlarının bazılarının Neonazi ve yabancı düşmanı saldırı olduğunun anlaşılması ve özellikle Aşırsağcı Yeraltı Örgütü NSU’nun sekiz Türk‘ün ölümünden sorumlu olduğunun ortaya çıkması sonrasında, ülkedeki Türk kamuoyu konuyla ilgili çok hassas.

Nitekim Backnang’ın bulunduğu Baden Württenberg eyaletinin Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Türklerin şimdiye dek yapılan açıklamalardan tatmin olmadığını ve benzer konularda geçmişte Alman yetkililerin iyi bir sınav vermediğini, toplumu kısmen yanlış bilgilendirdiğini açıkladı. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise Almanya’daki Türkiye kökenli göçmenleri soruşturmanın sonucunu soğukkanlılıkla beklemeye çağırdı ve spekülasyonlara gerek olmadığını söyledi. Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’ne yaptığı açıklamada, olayın tüm ayrıntıları ile aydınlatılmasını ve kamuoyunu ikna edici bilgilerin paylaşılmasını istedi.

Öte yandan yetkililer otopsilerin Çarşamba gününe kadar süreceğini ve ardından dacenazelerin Afyonkarahisar’a gönderileceğini açıkladı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, cenazelerin gelmesi ve defnedilmesiyle ilgili olarak Alman yetkililer ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG