Erişilebilirlik

Almanya’da 1 Mayıs Kutlamaları


Almanya’da 1 Mayıs ülke çapında düzenlenen gösterilerle kutlandı. Sendikalar, 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri nedeniyle yürüyüş ve gösterileri, “Avrupa, asıl şimdi!” sloganıyla düzenlerken, ülkenin çeşitli kentlerinde aşırı sağcı ve Neonazi gruplar da 1 Mayıs gösterileri düzenledi. Akşam saatlerinde aşırı sol grupların Berlin ve Hamburg’da “Devrimci 1 Mayıs” sloganıyla çağrı yaptığı gösterilerde, geçen yıllarda olduğu gibi olay çıkmasından endişe ediliyor.

Almanya’nın 6ı milyon üyeyle en büyük sendikası olan Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) ülke çapında gerçekleştirdiği 400'den fazla gösteride konuşmacılar Almanya ve AB ülkelerinde, işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesini ve daha adil bir dağılım beklentisini dile getirdi.

Özellikle çalışma yaşamı sonrasında emeklilerlin durumunun giderek kötüleştiğine ve güvencesiz işlerin artığına dikkat çekilirken, AP seçimlerinde işçilerin haklarını koruyan partilerin seçilmesi yönünde çağrılar yapıldı.

DGB Genel Başkanı Reiner Hoffmann, Lepzig kentindeki merkezi mitingde yaptığı konuşmada, Avrupa’nın bir yol ayrımına geldiğini ve AP seçimlerinde aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin alacağı tahmin edilen oy oranının birliğinin kazanımlarını tehdit ettiğini söyledi. Hoffmann, aşırı sağcı ve milliyetçi söylemleri, "dünyaya açık, demokratik ve dayanışma içinde olan bir Avrupa’nın düşmanı" olarak tanımlayarak, sendika üyelerini söz konusu partilere oy vermemeye çağırdı. Diğer mitinglerde de aşırı sağa ve yabancı düşmanlığına karşı tavır alınması yönünde çağrılar yapıldı.

Öte yandan ülkenin çeşitli eyaletlerinde sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve ırkçı 3.Weg (3.Yol), Die Rechte (Sağ) gibi partiler gösteriler düzenledi. Genelde bir kaç yüz kişinin katıldığı gösterilerde,

yabancı ve İslam düşmanı sloganlar atıldı. Geçen yıl yabancılara karşı saldırıların yaşandığı Chemnitz kentinde AfD’nin organize ettiği yürüyüşe partinin eş başkanı Alexander Gauland da katıldı. Almanya’da aşırı sağcı gruplar, 1 Mayıs’ın Hitler döneminde de kutlanan bir bayram olduğunu savunarak, bu tarihi kendi amaçları için sahipleniyorlar.

Başkent Berlin ve Hamburg kentlerinde ise akşam saatlerinde aşırı solcu ve anarşist grupların düzenleyecekleri gösteriler öncesinde polis sıkı güvenlik önlemleri aldı. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Geisel, 5 bin polisin asayişi sağlamak için görevlendirildiğini açıklarken, yaşanabilecek tüm senaryolara hazır olduklarını söyledi.

Solcu ve anarşist grupların eylemlerinin odağında bu yıl kentte aşırı artış gösteren kiralar yer alıyor. Her iki kentte düzenlenecek gösterilerle ilgili açıklamalarda, Fransa’daki Sarı Yelekliler gösterileri örnek gösterilerek, katılımcılara, ayaklanma çağrısı yapıldı. Daha önceki yıllarda Berlin ve Hamburg’da yapılan devrimci gösterilere şiddet karışmış, çok sayıda gösterici ve polis yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG