Erişilebilirlik

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff Türkiye Ziyaretiyle Gündemde


Almanya Cumhurbaşkanı Wulff Türkiye Ziyaretiyle Gündemde
Almanya Cumhurbaşkanı Wulff Türkiye Ziyaretiyle Gündemde

Almanya’nın yeni Cumhurbaşkanı Christian Wulff, ilk dış ziyaretlerinden birini Türkiye’ye yapıyor. Hıristiyan Demokrat politikacı, Türkiye’nin AB müzakere sürecine destek veriyor

Türkiye, 10 yıllık bir aradan sonra yeniden bir Alman Cumhurbaşkanını ağırlıyor. Almanya'da koalisyon hükümeti açısından sancılı bir süreç sonrasında geçen Haziran ayında cumhurbaşkanlığına seçilen Christian Wulff, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Cuma gününe kadar Türkiye’yi ziyaret edecek.



Wulff, ziyareti kapsamında Ankara’da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek, Büyük Millet Meclisi’nde de bir konuşma yapacak. Ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün memleketi Kayseri’ye geçerek, burada Alman ve Türk işveren ve sanayicilerle buluşacak. Wullf, daha sonra ise Hıristiyanlar açısından tarihi öneme sahip Tarsus’u ziyaret edecek.

51 yaşındaki Wulff’a eşi Bettina Wulff ve Federal Dışişleri bakanı Guido Westerwelle eşlik ediyor. Alman Cumhurbaşkanı’nın, ziyaretinin son durağı olan istanbul’da İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmesi ve Türk-Alman Üniversitesi temel atma törenine de katılması öngörülüyor. Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı İskender Okyay, Almanya ile Türkiye arasında zaman zaman karşılaşılan sorunların aşılacağını ve Wulff’un ziyaretinin bağların daha da güçlenmesini sağlayacağını söylüyor.

Son olarak 8 Ekim’de Berlin’de oynanan Almanya-Türkiye karşılaşmasında Başbakan Erdoğan ile birlikte maçı izleyen Wulff, Müslümanları kucaklayan ve Türk göçmenler konusundaki olumlu yaklaşım ve açıklamalarıyla Almanya’da yaşayan Türkler arasında takdir ediliyor.

Wulff, çeşitli açıklamalarında Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin sürmesine destek verdiğini, ancak bu müzakerelerin ‘ucu açık’ bir süreç olduğunu da söyledi. Wulff’un da üyesi olduğu iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birliği genel olarak Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor ancak, Wulff partisinin içinde bu konuda da aykırı bir ses olarak biliniyor.

Wullf geçen 3 Ekim’de Almanya’nın yeniden birleşmesinin 20’nci yıldönünümü töreninde yaptığı konuşmada, İslam’ın Almanya’nın artık bir parçası olduğunu söylemiş ve muhafazakar çevrelerin büyük tepkisini çekmişti.

XS
SM
MD
LG