Erişilebilirlik

Almanya, Cumhurbaşkanının İstifasıyla Çalkalanıyor


Almanya, Cumhurbaşkanının İstifasıyla Çalkalanıyor
Almanya, Cumhurbaşkanının İstifasıyla Çalkalanıyor

Almanya tarihinde ilk kez, dün akşam bir savcının cumhurbaşkanının dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesinden sonra kurmaylarıyla bir araya gelen Wulff gece saatlerinde Başbakan Merkel'le telefonlaşarak istifa kararını bildirdi

Federal Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bugün çok kısa bir basın açıklaması yapan Wulff, son haftalarda yaşananlardan sonra görevini güven ortamı içinde sürdüremeyeceğini, nüfuzunun zedelendiğini ve bu yüzden görevinden bugünden itibaren geçerli olmak üzere istifa ettiğini açıkladı. Kendisi ve eşi ile ilgili medyada çıkan haberlere çok üzüldüğünü söyleyen Wulff, bazı hatalar yaptığını, ancak her zaman dik durduğunu da belirtti.

Basın açıklamasını eşi Bettina ile birlikte yapan ve cumhurbaşkanlığı döneminde ülkede yaşayan insanların kökenleri ne olursa olsun birlikteliği için çaba harcadığını savunan Wulff, yeni bir cumhurbaşkanı seçilinceye kadar yerine Eyalet Temsilciler Meclisi Başkanı Bavyera eyaleti Başbakanı Horst Seehofer’in vekalet edeceğini de bildirdi.

Wulff’den kısa bir süre sonra bir açıklama yapan Başbakan Merkel Wulff’un istifa kararına çok üzüldüğünü ama aynı zamanda saygı duyduğunu vurguladı. Merkel en kısa sürede cumhurbaşkanlığı için yeni bir ismin belirlenmesi için gerekli girişimleri başlatacağını söyledi. Berlin’deki ilk yorumlarda Wulff’un koltuğuna oturacak ismin belirlenmesi sürecinde iktidar partileri ile muhalefet arasında uzlaşının çok zor olacağı, gelişmelerin Almanya'yı erken seçime bile götürebileceği tahmini yapılıyor.

Almanya'da bir cumhurbaşkanının istifa etmesinden sonra yeni cumhurbaşkanının seçimi için yasalara göre 30 gün süre var. Wulff, eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in Mayıs 2010'da beklenmedik bir şekilde istifa etmesi üzerine Temmuz 2010'da tarihinde Merkel'in önerisi üzerine göreve gelmişti. İki yıl içinde kendi partisinden iki cumhurbaşkanının istifa etmesinin Merkel'in itibarına da zarar vermesi beklenirken, muhalefet partileri ortak bir aday konusunda Merkel’in teklifini bekleyeceklerini duyurdu. Sol Parti Berlin milletvekili Hakan Taş, yaşanan olayların Merkel'in iktidarına ve genel olarak demokrasiye gölge düşürdüğü görüşünde.

Christian Wulff'u istifaya götüren süreç geçen Aralık ayında başladı. Aşağı Saksonya başbakanı olduğu döneminde bir işadamının eşinden düşük faizli özel kredi almak, bazı işverenlerin villalarında tatil yapmak ve bir film yapımcısının otel masraflarını üstlenmesiyle suçlanan Wulff, bunlarla ilgili haber yapan Bild gazetesinin Genel Yönetmeni Kai Diekmann’ı tehdit ettiğinin ortaya çıkmasının ardından daha sert eleştirilerle karşılaştı. Son olarak da Hannover Savcılığı Wulff hakkında soruşturma açılabilmesi için dün Federal Meclis'e resmen başvuruda bulundu.

XS
SM
MD
LG