Erişilebilirlik

Almanya'da Cumhurbaşkanının Durumu Zorlaşıyor


Almanya'da Cumhurbaşkanının Durumu Zorlaşıyor
Almanya'da Cumhurbaşkanının Durumu Zorlaşıyor

Berlin’deki siyasi gözlemciler, bir önceki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in de görevinden istifa etmesi nedeniyle Merkel’in, Wulff’un da böyle bir karar almasını engellediğini savunuyor

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile ilgili iddiaların arkası kesilmiyor ve hakkındaki istifa sesleri giderek yükseliyor. Daha önce işveren tanıdıklarının yanında bedava tatil yaptığı, arkadaşı bir işadamının eşinden 500 bin Euro’luk kredi aldığı ve bu kredi ile ilgili haberleri engellemek amacıyla Bild gazetesinin genel yayın yönetmenini tehdit ettiği ortaya çıkan Wulff, son olarak 10 yılı aşkın süre birlikte çalıştığı danışmanı ve sözcüsü Olaf Glaesecker’in organize ettiği etkinlikler yüzünden tartışmaların odağında.

Wulff’un Aşağı Saksonya eyaleti başbakanı olduğu dönemde hükümet sözcülüğü yapan Glaeseker’in 2007-2009 yılları arasında ‘Kuzey Güney Diyaloğu’ adlı etkinlikler dizisini eyalet bütçesinden aktardığı gizli ödeneklerle organize ettiği, etkinlik için hazırlanan kitapçığı kendi karısına yazdırdığı ve bu iş için ödeme yaptığı ortaya çıktı. Eyalet hükümetinden bağımsız bir organizasyon olarak tanıtılan ve ekonomi çevrelerinden isimlerin katıldığı etkinliklerde hükümet birimlerinde meslek eğitim gören gençlerin servis elemanı olarak görevlendirildiği de öne sürülüyor. Wullf’un sözcüsünün yaptıklarından haberdar olduğu, ancak toplantıların finansmanı konusunda eyalet meclisinde yalan ifade verdiği iddia ediliyor.

Hakkındaki ilk suçlamaların kamuoyuna yansıdığı geçen Aralık ayının son günlerinde sürpriz bir şekilde Glaeseker’le yollarını ayıran Alman Cumhurbaşkanı, son gelişmeler sonrasında yaptığı açıklamada söz konusu etkinliklerin finansmanı ile ilgili durumu ‘ciddiye alınması gereken bir suçlama’ olarak tanımladı. Muhalefetdeki Sosyal Demokrat SPD Aşağı Saksonya Başsavcılığı’na şikayette bulunarak, Gaerkens ve görevini kötüye kullanmak suçundan Wulff hakkında soruşturma açılmasını isterken, SPD’nin son başbakan adayı ve Federal Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier, cumhurbaşkanının inandırıcılığını ve bağımsızlığını yitirdiğini, sadece Başbakan Merkel’in baskısı yüzünden istifa etmediğini öne sürdü.

Berlin’deki siyasi gözlemciler, bir önceki Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in de görevinden istifa etmesi nedeniyle Merkel’in, Wulff’un da böyle bir karar almasını engellediğini savunuyor. Bu arada yapılan güncel bir kamuoyu araştırmasına göre Almanların yüzde 69’u, Wulff’un cumhurbaşkanlığı görevini gerektiği gibi yürütemediğini savunuyor. Wulff istifa etsin diyenlerin oranı ise yüzde 53.

XS
SM
MD
LG