Erişilebilirlik

Almanya 'Cennet Belgeleri' Sonrasında Alınacak Önlemleri Tartışıyor


Dünyanın pek çok ülkesinden servet sahiplerinin devletle vergi vermemek için paralarını paravan firmalar aracılığıyla kaçırmasını ortaya çıkaran “Cennet Belgeleri”nin yayımlanmasının ardından Alman hükümeti vergi kaçıranlara yönelik tedbirleri sertleştirmek istediğini açıkladı.

Geçen yılki “Panama Belgeleri”nde olduğu gibi bu belgeler de Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung öncülüğünde elde edildi ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na bağlı toplam 100 medya kurumu (ICIJ) ile paylaşıldı.

Belgelerde ortaya çıkan isimler arasında birçok ülkede politikacı olduğu dikkat çekerken, Almanya’da şimdiye dek yayınlanan belgelerde, uluslararası arenada faaliyet gösteren şirketlerin vergi kaçırdıkları ortaya çıktı. Bunlar arasında yer alan dünyanın önde gelen spor giyim markası Puma, oteller zinciri Meininger ve yatırım danışmanlığı firması Phönix gibi büyük şirketlerin, offshore paravan şirketler aracılığıyla vergilerini Almanya’da ödemeyerek azalttığı ya da tümden kaçırdığı saptandı. Offshore şirketler çoğunlukla yasal olmakla birlikte bulundukları ve vergi sisteminin gizliliğe dayanması nedeniyle “vergi cenneti” olarak da tanımlanan ülkelerde sadece posta adresi bulunan paravan şirketler kurma yöntemine başvuruyorlar.

Uzmanlar vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerin Almanya’nın vergi gelirine zararının yılda en az 17 milyar Euro olduğunu tahmin ediyor.

Aynı kaynaklar şirketlerin vergi ödemekten kaçınmasının AB’ye yılda 50 ila 70 milyar Euro’ya mal olduğunu belirtiyor.

Belgelerin gün ışığına çıkartılması sonrasında Almanya’da tartışılan soru, alınabilecek önlemlerin ne olabileceği yönünde. İki yıl önce “Panama Belgeleri” adı altında offshore finans şirketlerinin 1970’den sonra Panama’da yaptığı yatırımların sızması ile Almanya ve diğer ülkelerden vergi ve para kaçıranların listesinin ortaya çıkmasından sonra, Alman hükümeti konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulacağını açıklamış, ancak bu daha sonra yaşama geçirilmemişti.

Bu kez de Federal Hükümet, vergi ödemekten kaçınan, vergi kaçıran ve para aklayanlara karşı aktif önlemler alması gerektiğini belirtti ve medyaya yansıyan belgelerin Alman mali kurumlarına verilmesini istedi. Federal Maliye Bakanı Peter Altmaier vergi kaçırmaya imkan veren ve devlet hazinelerini milyarlarca Euro zarara uğratan yasal boşluklara karşı Avrupa Birliği çapında daha sert önlemler alınmasını talep etti. Uzmanlar Almanya’nın veya başka bir ülkenin tek başına önlem almasının sonuçsuz kalacağını, o yüzden bütün AB ülkelerinde geçerli olacak, şirketlerin münferit ülkelerin vergi yasalarındaki boşluklardan yararlanmasının önleyen kuralların saptanması gerektiğini vurguluyor. Bir başka talep, AB'nin vergilendirme sisteminde daha fazla şeffaflık ve asgari vergi standartları sağlanması gerektiği şeklinde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG