Erişilebilirlik

Almanya: ‘Büyük Bir Terör Saldırısı Engellendi’


Almanya'nın Schwerin kentinde bombalı saldırı hazırlığında olduğu iddiasıyla dün gözaltına alınan 19 yaşındaki Suriyeli hakkında tutuklama kararı çıktı. Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, Yamen A. adlı zanlının “bombalı saldırı planı yapmak ve saldırı için internet üzerinden patlayıcı madde ısmarlamak” suçlarından tutuklandığı duyuruldu.

Açıklamada Yamen A.’nın sosyal medya üzerinden terör örgütü IŞİD üyesi bir militanla ve başka radikal İslamcılarla bağlantı kurduğunun saptandığı da bildirildi. Almanya’nın kuzeydoğu bölgesinde, Baltık Denizi’ne kıyısı olan Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde dün, Federal Polis, Federal Emniyet Teşkilatı ve Eyalet Emniyet Teşkilatı üyelerinden oluşan özel bir terörle mücadele ekibi, 19 yaşındaki gencin ve bağlantıda olduğu iddia edilen kişilerin evlerine baskın düzenlemiş, Yamen A.’nın, Schwerin yakınlarındaki Neu Zippendorf’taki evinde bomba yapımında kullanılan malzemeler ve “somut bir terör saldırısı için plan” bulunduğu açıklanmıştı.

İstihbarat birimlerinin Suriyeli genci, Temmuz ayından bu yana takip ettiği belirtilirken, operasyonun zanlının internet üzerinden bomba yapımında kullanılan sülfirik asit ve hidrojen peroksit gibi patlayıcı maddeleri ısmarlaması üzerine düzenlendiği haber verildi. "Büyük bir terör saldırısı engellendi” şeklinde açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, "Başta Almanya olmak üzere, Avrupa ve Batı’nın radikal İslamcı terörizmin hedefinde yer aldığını" öne sürdü. Güvenlik yetkilileri, zanlının hedefinin mümkün olduğunca çok insanı öldürmek ve yaralamak olduğunu bildirirken, saldırı planının ne kadar somut olduğu ve nerede yapılmasının hedeflendiği konularında bilgi vermedi. Yamen A.’nın saldırı planını tek başına yapıp yapmadığı da belirsizliğini koruyor. Zanlının 2015 yılında Suriye’den kaçarak Almanya’ya sığındığı, sığınma dilekçesinin kabul edilmesinden sonra Nisan 2016’dan bu yana Mecklenburg-Vorpommern’de yaşadığı tespit edildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG