Erişilebilirlik

Alman Ekonomik Bilmecesi


Euro krizinden etkilenmeyen tek ülke Almanya'da işsizlik son 15 yılın en düşük düzeyine inerken yoksulluk ve kamu borçları arttı

Euro Bölgesi’nde yaşanan kriz nedeniyle Avrupa’da çok sayıda ülke ekonomik açıdan tarihlerinin en kötü dönemini yaşıyor. Başta Yunanistan olmak üzere İspanya, İrlanda ve Macaristan gibi ülkeler iflasın neredeyse eşiğinde, ortak para birimi Euronun geleceği ise belirsiz. Kriz sonrasında ekonomik durgunluğun tüm Euro kullanan ülkelere, bu arada Almanya’ya da sıçraması beklenirken ekonomik veriler Alman ekonomisinin canlandığını, konjonktürün genel olarak yükselişte olduğunu ve dış ticaretin başarısıyla adeta göz kamaştırdığını, işsiz sayısının da her geçen ay azaldığını gösteriyor.

Euro krizinde hemen tüm Avrupa ülkeleri zayıflarken Alman ekonomisinin güçlenmesi, Avrupa'nın sermaye birikiminin Almanya'ya akması ve iç talebin artışı ile açıklanırken, bu gelişme istihdam piyasasına da yansıyor. Nitekim İspanya’da işsizlik oranının yüzde 20’lere çıktığı bu dönemde, işsiz sayısı Almanya’da geçen Mayıs ayında 108 bin azalarak, 2 milyon 855 bine geriledi. Federal İş Ajansı'ndan yapılan açıklamada işsizlik oranının yüzde 6,7'ye düştüğü ve son 15 yılın en düşük oranına ulaştığı belirtildi. Tüm bu olumlu tabloya ters düşen bir gelişme ise ülke genelinde yoksulluğun artması ve sosyal uçurumun tavan yapması. İstatistiklere göre AB’ye üye 27 ülkenin ortalamasından yüzde 25 daha fazla yoksul kişinin yaşadığı Almanya’da fakirlik sınırı için aylık 940 Euro baz alınıyor. Federal İstatistik Dairesi, nüfusun yüzde 15,6’sının yoksulluk sınırının altında yaşadığını, göçmenler arasındaki fakirleşme oranının ise yüzde 26 olduğunu açıkladı.

İstihdam piyasasındaki ve genel olarak ekonomideki olumlu gidişata paralel, dikkati çeken başka bir gelişme ise Almanya’da yaşayanların yüzde onunun aşırı şeklide, başka bir deyişle gırtlağına kadar borçlu olması. Buna göre 6,5 milyon kişi borçlarını ödeyemeyecek, yani aşırı borçlanmış durumda. Uzmanlar ekonominin iyi gitmesinin insanları kredi çekmeye ve daha fazla tüketime yönlendirdiğini belirtirken, Türkler arasında da aşırı borçlananların oranı artıyor.

Öte yandan Almanya ülke olarak da bir borç rekortmeni. Devletin artan vergi gelirlerine rağmen Almanya’nın kamu borçlarının toplamı sekiz trilyon Euro’yu geçmiş durumda. Başbakan Angela Merkel, her fırsatta Avrupa genelinde bütçe disiplininin gerekliliğine vurgu yaparken, Almanya’nın kamu borçları yeni bir rekora doğru yol alıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG