Erişilebilirlik

Almanya Avusturya Sınırını Kapattı


Son günlerde Avusturya üzerinden Macaristan'dan gelen çoğu Suriyeli 40 bine yakın mülteciyi kabul eden Almanya'daki olumlu hava ters dönerek yerini aniden sert önlemlere bıraktı. Bugün sürpriz bir basın toplantısı düzenleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya’nın Avusturya ile olan sınırında yeniden kontrollere başlandığını ve iki ülke arasındaki tren seferlerinin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Alınan kararın 22 Avrupa Birliği ülkesi arasındaki serbest dolaşımı garantileyen Schengen Anlaşması'na uygun olduğunu öne süren İçişleri Bakanı, son günlerde Avusturya üzerinden Almanya giriş yapan mültecilerin sayısının imkanları zorladığını ve alınan bu önlemin mültecilerin AB içindeki dağılımı konusunda “düzenli bir yöntem” bulunmasını hedeflediğini belirtti. Almanların mültecilere gösterdiği yardımseverliğin istismar edildiğini ifade eden Bakan, Almanya’nın kendine düşen sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu, ancak mültecilerle ilgili yükün Dublin Anlaşması kuralları kapsamında adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini savundu. Kararın koalisyon ortağı SPD’nin onayı ile alındığını açıklayan Thomas de Maiziere, ayrıca Avusturya ile de istişare edildiğini duyurdu.

2100 polisin sınır kontrölleri için Almanya-Avusturya sınırına yönlendirildiğini belirten Thomas de Maiziere, uygulamanın uzun süre geçerli kalacağından yola çıktığını da söyledi. Karara göre, Almanya ile Avusturya’yı bağlayan otobanlarda ve diğer geçişlerde 1997 yılında kaldırılan kontrol noktaları geçici barakalar kurularak yeniden devreye sokulacak, ayrıca trenlerde de pasaport ve kimlik kontrolleri yapılacak. Almanya Devlet Demir Yolları Bundesbahn Pazartesi sabahı saat altıya kadar iki ülke arasındaki tüm seferlerin karşılıklı olarak durdurulduğunu açıkladı. Yetkililer Avusturya’dan Almanya’ya gelen trenlerde masur kalan yolcular arasında en az 1800 mültecinin de bulunduğunu bildirdi.

Almanya’nın Avusturya’ya yönelik sınır kontrollerine başlama kararı Berlin’de büyük şaşkınlık yaratırken, yapılan ilk yorumlarda söz konusu önlem Avrupa Birliği üyeleri arasında beklenmedik mülteci akını yüzünden yaşanılan bölünmüşlüğün zirvesi olarak tanımlandı. Başbakan Merkel son günlerde konuyla ilgili yaptığı konuşmalarda Avrupa Birliği’nin mülteci sorununun çözümü konusunda uzlaşamamasının Schengen Anlaşması’nın sorgulanmasına neden olacağını belirterek, sığınmacıların Avrupa’da adil dağıtılması gerektiğini vurgulamıştı.

Bu yıl AB çapında iltica başvurularının yüzde 43'ü Almanya'da yapıldı. Yetkililer yıl sonuna dek büyük bir olasılıkla 1 milyon mültecinin ülkeye giriş yapacağından yola çıkıyor. Almanya'ya ulaşan mülteciler imkanlar yetersiz kaldığı için çadır kentlerde ve spor salonlarında barınıyor. Mültecilere yönelik aşırı sağcı saldırılar da artıyor. Berlin Avrupa'ya akın eden mültecilerin üye ülkeler arasında adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirterek, tüm üye ülkelerin Dublin Anlaşması’ndaki kurallara uymasını istiyor. Dublin Anlaşması, göçmenlerin ilk ayak bastıkları Avrupa Birliği ülkesinde iltica başvurusunda bulunmalarını öngörüyor. Bu talebe Polonya, Macaristan ve Slovakya gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile İngiltere karşı çıkıyor. Almanya’nın Avusturya sınırında yeniden kontrollere başlayacağını duyurmasının ardından konuyla ilgili tartışmaların önümüzdeki günlerde gündemi belirlemesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG