Erişilebilirlik

Almanya: 'AB Kararını Ankara Vermeli'


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye - Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecini sona erdirme talebine karşılık “Ben farklı bir fikir savunuyorum ve bunu da ifade ettim. Bence bu, Türkiye'de verilmesi gereken bir karar,” dedi.

Alman Bakan Steinmeier, ülkesinde Cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesinden sonra bugün Türkiye’yi ziyaret etti. Steinmeier, önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü ve ortak basın toplantısında konuştu.

Ankara’yı yeniden ziyaret etmekten ve doğrudan diyalog kurulmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen Steinmeier, iki ülke arasında son aylarda gerilimlere yol açan karşılıklı açıklamalara dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda Berlin ve Ankara’nın medya aracılığıyla konuştuğunu söyleyen Steinmeier, “Ancak anlatılan olaylara baktığımızda birbirimize karşı açık ve dürüst olmamız gerektiğini düşünüyorum,” yorumunda bulundu.

Türkiye’de 15 Temmuz darbe gecesi yaşananları anımsatan Steinmeier, sokağa çıkanlara ve ülkede demokratik kurumları savunanlara destek olmaya devam edeceklerini teyit etmek istediğini kaydetti.

Almanya ve Türkiye arasındaki bağların 100 yıllık geçmişe dayandığını ve ülkesinde 3,5 milyon Türk kökenli kişinin yaşadığını söyleyen Steinmeier, “Bu tek taraflı bir ilişki değil, birbirimize ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, sorunları çözebiliriz. Sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da birbirimize ihtiyacımız var,” görüşünü dile getirdi.

NATO müttefiki Türkiye’nin dünyadaki çalkantılı gelişmelerden çok yakından etkilendiğini, Suriye’de soruna siyasi çözüm bulunmasında hemfikir olduklarını anlatan Steinmeier, “Teröre karşı omuz omuza mücadele ediyoruz. Hem DEAŞ hem PKK konusunda” açıklamasıyla dikkat çekti.

Berlin’in İncirlik ziyareti kabul edilecek mi?

Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasında son aylarda sert açıklamalara neden olan Ankara’nın İncirlik Askeri Üssü’nü Alman parlamenterlerce yapılacak ziyaretlere kapalı tutması konusuna da değindi.

İncirlik’teki Alman askeri varlığı konusunda Almanya Fedaral Parlamentosu’nun onay makamı olarak karar verdiğini anımsatan Steinmeier, İncirlik’teki görev hakkında karar verici parlamenterlerce üsteki çalışma koşullarının yerinde görülmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’deki olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına yönelik Almanya’dan yöneltilen eleştiriler de iki ülke ilişkilerinde bir başka gerilim unsuruydu. Bu konuda Steinmeier, “Ben şunu rica ediyorum; bunun bir tepeden bakarak ders verme olarak algılanmamasını, Türkiye'nin egemenliğine saygısızlık olarak algılanmamasını rica ediyorum” dedi.

Erdoğan gibi “AB referandumu” sinyali mi verdi?

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Ankara ziyaretinde en dikkat çekici mesajı ise, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine ilişkin oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü konuşmasında, Türkiye’nin AB ile müzakere sürecine devam edilip-edilmeyeceği konusunda yıl sonunda referandum yapabileceğine işaret etmişti. Alman Bakan Steinmeier de, Erdoğan gibi AB konusunda Türkiye’nin karar verebileceğini söyledi.

Brüksel’de dün yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldığını hatırlatan Steinmeier, toplantıda Türkiye ile AB ilişkilerini görüştüklerini de anımsattı. Toplantıda müzakereleri sürdürmeme yönünde görüş beyan edenler olduğunu kaydeden Steinmeier, “Ben farklı bir fikir savunuyorum ve bunu da ifade ettim. Bence bu, Türkiye'de verilmesi gereken bir karar” açıklaması yaptı.

Avrupa’ya yakınlaşma kriterlerinin açık olduğunu vurgulayan Steinmeier, Türkiye’nin AB’ye yakınlaşma ya da AB’den uzaklaşma kararını herhangi bir başka başkentin değil Ankara’nın vereceğini söyledi.

“PKK’lılar Almanya’da” tepkisine yanıt verdi

Bu arada Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Almanya’da PKK’lılara barınma imkanı bulunduğu yönündeki tepkileri de yanıtladı. Steinmeier, terörü kesinlikle kınadıklarını ve desteklemeyeceklerini belirterek, şu görüşleri ifade etti: “Almanya’nın teröristler için güvenli bir liman olması iddiasını bizim anlamamız mümkün değil. Siyasi bir sürece yeniden başlanması gerektiğini ifade ediyoruz. bunun için PKK’nın silahlı mücadeleden vazgeçip silahlarını teslim etmesi gerekir. PKK’YI terör faaliyetleri konusunda Almanya’da yasalarımıza göre takip ediyoruz ve 4 bin civarında soruşturma ve birçok yargılama oldu. 4 binden fazla Türkiye’den dosya geldiği konusunda herhangi bir bilgim yok. Bunu teyit edemeyeceğim.”

Çavuşoğlu: Almanya'dan beklentilerimiz var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, ortak basın toplantısında, “Almanya'dan beklentilerimiz var. Her şeyden önce PKK teröristlerinin Almanya'da yaygın bir şekilde dolaşmasını arzu etmeyiz” dedi.

Darbe girişiminden sonra Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı veya DHKP-C gibi üyesi teröristlere Almanya ve Avrupa’da özgürce hareket imkanı verildiğini kaydeden Çavuşoğlu, Almanya’daki en az 4 bin 500 PKK’lı terörist ile ilgili davaların nasıl sonuçlandığını bilmediklerini, iadesini istedikleri PKK’lılardan bugüne kadar sadece 3’ünün verildiğini açıkladı.

AB konusunda referandum olacak mı?

AB ile üyelik müzakere sürecinde Ankara’nın “çifte standart” uygulandığı görüşünü tekrarlayan Çavuşoğlu, “Referandum konusuna gelince, bizim tepkimiz şu; hergün bir ülkenin dışişleri bakanı kalkıyor kendi başına, ‘Burada konsensus lazım’, yok Türkiye'yi atalım, şudur budur... Sen kimsin de Türkiye'yi atıyorsun. Bir kere senin böyle bir karar verme yetkin yok. Burada konsensus lazım. Biz de diyoruz ki biz bu muameleyi hak etmiyoruz. Dolayısıyla bu kararı halkımıza sorarız, halkımız karar verir. Yani ikide bir böyle Türkiye'yi aşağılayıcı tutumlardan biz artık bıktık, gerçekten bıktık. Kriterler belli tamam, herkes için belli ama bizim şikayet ettiğimiz ikiyüzlülük ve çifte standart. Objektif kriterlerden, bizim de yerine getirmeyi vadettiğimiz kriterlerden bir şikayetimiz yok bizim. Her türlü faslı açarız, müzakere ederiz, kapanış, açılış kriterleri. Bunlar tamam,” dedi.

OHAL uygulamalarına ilişkin eleştirilere karşılık Çavuşoğlu, Türkiye’de yüzbinlerce sivil toplum örgütü bulunduğunu ve özgürce haklarını kullandıklarını savundu.

Steinmeier, akşamüstü Çavuşoğlu ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da ziyaret ederek, görüştü.

HDP Heyeti ile de görüştü

Alman Bakan Steinmeier, ayrıca TBMM’de, milletvekilleri Mithat Sancar, Feleknas Uca, Osman Baydemir ve Ziya Pir’den oluşan HDP Heyeti ile de biraraya geldi.

HDP’den yapılan açıklamada, Steinmeier ile yapılan görüşme konusunda, “Heyetimiz Türkiye'de yaşanan gelişmeler hakkında partimizin görüşlerini aktarmış, Steinmeier ise daha kapsamlı görüşmek üzere temsilcilerimizi Berlin'e davet etmiştir,” denildi.

Steinmeier, TBMM’de ana muhalefet partisi CHP’nin de görüşlerini aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Steinmeier görüşmesinde, diplomasi kökenli genel başkan yardımcısı Öztürk Yılmaz da hazır bulundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG