Erişilebilirlik

Almanya 2019’da Dört Kritik Seçime Gidecek


Almanya Başbakanı Angela Merkel yeni yıl mesajında "demokrasi değişimle yaşar" şeklindeki sözleriyle kendi siyasi kariyerinin en geç 2021’de sona erecek olmasına da atıfta bulundu.

Merkel, 18 yıl boyunca genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) liderliğinden geçen Aralık başında ayrılmış ve 2021’deki genel seçimlerle birlikte başbakanlığa da veda edeceğini duyurmuştu. Ancak Berlin’deki genel kanı, favorisi olarak tanımladığı Annegret Kramp-Karrenbauer’in CDU liderliğine gelmesiyle rahat bir nefes alan Merkel’in, siyasi konjonktür nedeniyle 2021’e kadar dayanamayacağı şeklinde.

Bu yıl Almanya siyasetinin haritasını radikal şekilde değiştirebilecek ve sonucunda batı-doğu ayrışmasını derinleştirecek yerel seçimlerle Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, Merkel’in bu yıl içerisinde görevini bırakmasına neden olabilecek zorluklar olarak ortaya çıkıyor.

Tüm göstergeler, seçimlerde sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) daha da güçleneceği ve hükümetteki Birlik partileri CDU/CSU ile SPD’nin oy kaybının süreceği şeklinde.

AfD’nin 2017’deki genel seçimde yüzde 13,3 oyla Federal Meclis'e girmesi, ardından da geçen yıl Bavyera ve Hessen’de düzenlenen yerel seçimlerde aldığı başarılı sonuçlar, büyük oranda oy kaybeden Birlik partileri içerisinde sarsıntılara yol açmış ve Merkel’in CDU liderliğinden çekilmesine neden olmuştu.

Almanya’da seçim maratonu 26 Mayıs’ta başlayacak. 61 milyon seçmen AP seçimleri için sandık başına giderken, buna paralel olarak Bremen eyaletinde parlamento seçimleri yapılacak. 500 bin dolayında seçmenin bulunduğu ülkenin en küçük eyaleti olan Bremen’de şu anda SPD ve Yeşiller’in koalisyonu yönetimde. 35 bin dolayında Türkiye kökenlinin yaşadığı eyalette, AfD’nin meclise girmesine ve meclis aritmetiğinin yeniden şekillenmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Müslüman ve göçmen karşıtı söylemleriyle bilinen AfD, AP seçimlerinde, Avrupa sınırlarının kapatılması, Almanya ulusal sınırındaki kontrollerin sıklaştırılması ve sığınmacı kamplarının Almanya dışında kurulması gibi konularla rekor oranda oy toplamayı hedefliyor.

Berlin’de siyasi gözlemciler Merkel’in erken emekliye ayrılmasına yol açabilecek süreciyse sonbahardaki yerel seçimler olarak tanımlıyor. Doğu eyaletlerinden Brandenburg ve Saksonya’da 1 Eylül’de, Thüringen’de ise 27 Ekim’de yeni eyalet parlamentoları belirlenecek. Her üç eyalette de Almanya için Alternatif (AfD), anketlere göre en azından ikinci güç olabilecek, hatta seçimleri kazanabilecek bir konumda.

Doğudaki kalelerinde yüzde 20 ve üstü oranında oy alması beklenen AfD, iktidar hesabı yapıyor. AfD’nin olası başarısı, eleştiri oklarının tekrar Merkel’e dönmesini beraberinde getirecek. Merkel’in başbakanlıktan ayrılması olasılığı ise, Berlin'deki Hıristiyan Birlik-Sosyal Demokrat koalisyonunu dağıtabilecek bir durum olarak tanımlanıyor. Merkel, 2019'u atlatabilirse, o zaman bu yasama döneminin sonuna dek başbakan olarak kalma amacına da ulaşmış olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG