Erişilebilirlik

Almanya, 2011’de İhracatta İlk Kez Bir Trilyon Euro Sınırını Aştı


Almanya, 2011’de İhracatta İlk Kez Bir Trilyon Euro Sınırını Aştı
Almanya, 2011’de İhracatta İlk Kez Bir Trilyon Euro Sınırını Aştı

Türk-Alman İşverenler Derneği Genel Başkanı Remzi Kaplan’a göre Almanya’nın ekonomik açıdan güçlü olması Almanya’daki Türklerin yaşamına da olumlu yansıyor

Euro ile bağlantılı Avrupa'daki borç krizindeki belirsizliklerin ortadan kalkmaması ve küresel çapta durgunluk beklentisi, ekonomi çevrelerinin korkulu rüyası oldu. Uzmanlar 2012 için karamsar bir tablo çizerken, Almanya’daki iş çevrelerinde ise yeni yıla dair iyimserlik hakim. Gerçi ülkenin önde gelen ekonomi enstitüleri, konjonktüre yönelik tahminlerini aşağı çekti. Euro Bölgesi’ndeki borç krizi ve Almanya’nın bu çerçevede üstlendiği rolü hesaba katan uzmanlar büyümenin yüzde 0,4 ile 0,5 arasında olacağını tahmin ediyor. Gelecek aylara ilişkin yapılan araştırmalarda Alman ekonomisinde önde gelen işverenlerin ticari beklentilerinin olumlu olması dikkati çekiyor. Toplam yedi bin şirket yöneticisinin görüşü alınan Ticari Güven Endeksi adlı araştırmaya göre, Almanya’da gelecek yıl da ihracatın en azından aynı seviyede kalması ve tüketim talebinin az miktarda da olsa artması bekleniyor.

Almanya, 2011’de ihracatta ilk kez bir trilyon Euro sınırını aştı. Toplam 1 trilyon 75 milyar Euroluk mal ve hizmet sattı. 2012 yılında Almanya’nın ihracatının yüzde 6’lık artış kaydederek, 1 trilyon 139 milyar Euroya yükseleceği tahmin ediliyor. Birçok Euro ülkesine göre Almanya’da kayda değer bir kredi darboğazı yaşanmadığına da dikkati çeken uzmanlar, yeni yıla girerken Almanya’da hakim olan iyimser havayı Başbakan Merkel’in Euro krizinde izlediği politikalara bağlıyor. Bir ekonomi uzmanı gelinen noktayı ‘Merkel yeni Avrupa'nın lideri oldu’ sözleriyle özetlerken, ekonomik konjonktürün Avrupa Birliği siyasetine bağımlı seyrettiği ve buna da doğru bildiklerini kabul ettirme gücünü kanıtlayan Alman başbakanının artık neredeyse tek başına yön verdiği vurgulanıyor.

Türk-Alman İşverenler Derneği Genel Başkanı Remzi Kaplan’a göre Almanya’nın ekonomik açıdan güçlü olması Almanya’daki Türklerin yaşamına da olumlu yansıyor.

Gelecek yıla yönelik tahminlerde riskli olarak tanımlanan bir nokta ise Alman bankalarının durumu. Avrupa Bankacılık Denetleme Kurumu EBA’nın verilerine göre de, Alman bankalarının acil şekilde ve en az 13 milyar Euro sermaye artırımına gitmesi gerekiyor. Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank’ın Yunanistan ve İspanya’daki alacakları nedeniyle iflasın eşiğinde ve bunu önlemek için devlet yardımına ihtiyacı olduğuna dair haberler doğrulanırken, Commerzbank’la birlikte başka bankaların da krize gireceği ve böyle bir durumun yapılan tüm iyimser tahminleri alt üst edeceği belirtiliyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG