Erişilebilirlik

Almanya: ‘Darbe Sonrası Gelişmelerden Endişeliyiz’


Türkiye’de darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin 3 milyon Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’daki yankıları ve etkileri devam ediyor.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Türkiye'de üç ay süreyle Olağanüstü Hal uygulanması kararı alındığını ilan etmesine yönelik ilk açıklama Washington’da temaslarda bulunan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’den geldi. ’Darbe girişiminin Türkiye siyasetinde ne denli büyük bir etki yaptığını görüyoruz‘ diyen Steinmeier, ‘Olağanüstü Hal uygulanması sadece gerekli olduğu sürece yürürlükte kalmalı‘ şeklinde görüş belirtti. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, darbe girişiminin arkasında kimlerin olduğunun hukuki sınırlar içinde soruşturulması gerektiğini söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Türkiye’de yaşananların Almanya’daki Türkleri yakından ilgilendirdiğini belirten Thomas de Maiziere, ‘Gerilim caddelere taşınmamalı‘ dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck dün bir açıklama yaparak, darbe girişimcilerine yönelik operasyonlarda hukuk devleti ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini söylemişti. Gauck, ‘Darbe sonrasındaki gelişmeler beni çok endişelendiriyor. Türk hükümeti, hukuk devleti ve demokratik ilkeleri koruyarak, bu olayın üzerine gitmeli. Bunun dışındaki bir hareket, Türkiye'de demokrasiye zarar verir.’ şeklinde fikir belirtti.

Başbakan Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May ile dün Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra yaşanan gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyleyerek, bu konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdiğini söyledi. İki lider Salı günü telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Alman Sosyal Demokrat Parti SPD‘nin dış politika sözcüsü Niels Annen ise, Olağanüstü Hal kararı alınmasını eleştirerek, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye bu kararla Avrupa Birliği rotasından daha da uzaklaşmış oluyor.‘ dedi ve Türkiye’nin bu koşullar altında AB üyesi olamayacağını öne sürdü. Koalisyon ortağı Hrıstiyan Sosyal Birlik CSU partisinin genel sekreteri Andreas Scheuer de, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin ciddi bir şekilde yeniden düşünülmesi ve gerekirse durdurulmasını istedi. Avrupa Türk Demokratlar Birliği Başkanı Zafer Sırakaya, AB müzakerelerinin Olağanüstü Hal uygulanması ile ilişkilendirilmesini ‘çifte standart’ olarak tanımlıyor ve AB üyesi Fransa ve Belçika’da da terör saldırıları sonrasında Olağanüstü Hal ilan edildiğini anımsatıyor.

Bu arada Olağanüstü Hal uygulanması kararının ardından Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye'deki Alman vatandaşlarına ve turistlere yönelik uyarısını genişletti. Uygulama kapsamında herkesin yanında mutlaka geçerli kimlik bulundurması gerektiği hatırlatılan duyuruda, ‘Türkiye’de her an ve her yerde sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir ve kimlik kontrolü yapılabilir' denildi. Dışişleri Bakanlığı ayrıca özellikle Ankara ve İstanbul'da insanların kalabalık olduğu meydanlarda ‘son derece dikkatli olunması gerektiğine' de duyuruda yer verdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “OHAL’in sadece gerektiği kadar” sürmesi gerektiğini söyledi ve gerekliliği sona erer-ermez uygulamanın kaldırılmasının şart olduğunu dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG