Erişilebilirlik

Almanya Cumhurbaşkanı Seçimine Hazırlanıyor


‘Nazi Avcısı’ olarak bilinen Beate Klarsfeld ve muhalefetteki Sol Parti’nin adayı Joachim Gauck
‘Nazi Avcısı’ olarak bilinen Beate Klarsfeld ve muhalefetteki Sol Parti’nin adayı Joachim Gauck

Almanya’nın 11. Cumhurbaşkanını 1240 üyeli Federal Seçici Kurul belirleyecek

Almanya geçen yıl Aralık ayından Şubat ayına kadar o zamanki Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un adının karıştığı yolsuzluk iddialarını ve Wulff’un basına yönelik baskı uygulamayı denemesini konuştu. Koltuğunu bırakmamak için büyük mücadele veren Wulff, hakkında açılan soruşturma sonrasında istifa etmek zorunda kaldı.

Wulff’un halefinin belirlenmesi ise çok daha çabuk sonuçlanacağa benziyor. Gelecek Pazar günü Berlin’de yapılacak seçim için hükümetdeki koalisyon ortakları Birlik Partileri ile liberal FDP ve muhalefetdeki Sosyal Demokratlarla Yeşiller ortak aday olarak insan hakları savunucusu ve protestan rahip Joachim Gauck’u ortak aday olarak gösterdi.

Muhalefetteki Sol Parti’nin adayı ise, ‘Nazi Avcısı’ olarak tanınan Beate Klarsfeld. Klarsfeld, 2. Dünya Savaşı sonrasında özellikle Güney Amerika ülkelerinde saklanan Nazi suçlularının peşini bırakmayıp, bulundukları yerleri ortaya çıkararak yakalanmalarına katkı sağlayan araştırmalarıyla tanınıyor.

Almanya’nın 11. Cumhurbaşkanını Federal Seçici Kurul belirleyecek. 1240 kişilik bu kurulun yarısını Federal Meclis milletvekilleri, diğer yarısını da eyaletler tarafından gönderilen delegeler oluşturuyor, bunlar arasında tanınmış sporcu, sanatçı ve bilim insanlarının yanı sıra sade vatandaşlar da var.

Kurulda Pazar günü oy kullanarak Almanya’nın bir numaralı siyasetçisini seçecekler arasında 19 Türk kökenli de bulunuyor. Federal ve eyalet meclislerindeki 17 Türk kökenli ile birlikte delege olarak seçilen iki isim dikkati çekiyor. 1993 yılında Solingen’de Neonaziler’in yaktığı evinde ailesinin beş ferdini kaybeden Mevlüde Genç, Hıristiyan Birlik Partisi tarafından delege olarak seçildi.

Neonaziler tarafından 2000-2008 yılları arasında sekiz Türk, bir Yunanlı göçmenin öldürüldüğü dizi cinayetlerde babasını kaybeden Gamze Kubaşı da Yeşiller adına oy kullanacak. Gözlemciler, Merkel'in adayı Joachim Gauck’un yeterli çoğunluğu alarak seçilmesine kesin gözüyle bakıyor. Muhafazakâr görüşleriyle tanınan Gauck, Neonaziler tarafından öldürülenler için düzenlenen anma töreninden sonra, Türk ailelerle biraraya gelmişti. Daha önce Türk düşmanı bir kitap yazan eski Federal Banka Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’i “değerli ve cesur biri” olarak tanımlayan Gauck’un, Cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle Türk asıllı göçmenlerle ilişkisinin nasıl olacağı merakla bekleniyor.


XS
SM
MD
LG