Erişilebilirlik

Almanlar Sanıldığı Kadar Zengin Değil


Geçen yıllarda Yunanistan, İspanya ve Fransa gibi AB ülkelerinin ekonomileri sallanırken Alman ekonomisinin performansı şaşırttı. Bu yılın başına kadar istikrarlı bir büyüme eğilimi yakalayan ülkede işsiz sayısı da sürekli düştü. Nitekim daha bir kaç yıl önce 5 milyona dayanan işsiz sayısı 1997'den bu yana kaydedilen en düşük düzey olan 2,7 milyona inmiş durumda. Ancak ekonomik büyümeye rağmen son on yıldır Almanya’da ödenen ücretler yerinde sayıyor, bazı gelir gruplarlarında ise hissedilir oranda geriliyor. Buna paralel Doğu Avrupa’daki AB üyesi ülkelerden glen göçmenlerin taşeron işçi çalıştıran firmalarda çok az paraya çalışmaları iş piyasasında rekabetin kızışmasına ve düşük gelirlilerin ücretlerinin azalmasına neden oluyor.

Ekonomistler, Almanya’yı ABD’de önceden beri bilinen ‘Working poor’ şeklinde ‘çalışan yoksullar’ ülkesi olarak tanımlamaya başladı. Son verilere göre ülkede 13 milyon insan, başka bir deyişle nüfusun %16,1’i fakirlik sınırında. Almanya’da 2010 yılında, kira ücreti çıkarıldıktan sonra kendisine yaşantısı için yılda 11 bin 749 Euro’dan daha az para kalan bir kişi, yoksul olarak tanımlanıyor. Bu rakam yalnız yaşayanlar için ayda 979 Euro’ya, 2 çocuklu bir ailede aylık 2.056 Euro’ya tekabül ediyor. Avrupa Birliği’ne bağlı 28 ülkede yoksulluk oranı %16,7.

Dünyanın en refah ülkelerinden biri olan Almanya’daki bu şaşırtıcı durumdan en çok etkilenenler çocuklarını tek başlarına yetiştiren anneler, yalnız yaşayanlar ve kalifikasyonu olmayan göçmenler. Uzmanlar Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında fakirlik oranının %34,2 olduğunu, Türk vatandaşı 1 milyon 950 bin kişinin üçte birinin fakirlik sınırının altında yaşam sürdürdüğünün altını çiziyor.

Türkler de yoksul

Türk göçmenler arasında kira, sosyal ve çocuk yardımı denilen devlet destekleriyle geçinenlerin oranının her geçen gün artığı biliniyor. Federal hükümetin aldığı çeşitli önlemlere rağmen göçmenlerin iş pazarında ve meslek eğitim yeri aramada dışlanmaları devam eden bir sorun. Göçmen kökenli öğrenciler eğitim alanında son yıllarda epeyce ilerleme kaydetmelerine karşın bu durum onları dışlanmaktan, işsizlikten ve sonuçta yoksulluktan kurtarmıyor. Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Gökay Sofoğlu, dışlanma ve ırkçılık ile yoksullaşma tehlikesi arasında doğrudan bir bağ olduğu görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG