Erişilebilirlik

Almanlar Mark'ı Geri İstiyor


Almanlar Mark'ı Geri İstiyor
Almanlar Mark'ı Geri İstiyor

Avrupa Birliği ülkelerinin Euro bölgesinde zorda kalan ekonomilere destek sağlamayı amaçlayan 750 milyar Euroluk yardım fonu Almanya’da sert tepkilere yolaçtı

Euro, Almanya’da yaşayan 80 milyona yakın insanın cüzdanında yerini alalı tam sekiz yıl oldu. Ancak on yıllarca Almanya’nın istikrarının sembolü olan Alman Markının yerine gelen Euro halkın çoğunluğunun kalbini fethedemedi. Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen Almanların büyük bölümü alışveriş yaparken Eurolu fiyatları Marka çeviriyor. Yunanistan’daki ekonomik kriz nedeniyle Euronun değer kaybettiği ve tartışıldığı bu dönemde de, Euro para birimini krizin sorumlularından biri olarak ‘suçlamak’ son derece moda. Başta Almanya’nın en çok okunan bulvar gazetesi Bild olmak üzere, birçok gazeteden köşe yazarları ve tanınmış ekonomistler, Yunanistan’la başlayan, Portekiz ve İspanya üzerinden yayılan ekonomik krize çare olarak Almanya’nın yeniden Marka geçmesini gündeme getiriyorlar. Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 52'si Eurodan çıkılması ve Alman Markına geri dönülmesine fikrine destek veriyor. Uzmanların tahminlerine göre, her üç Almandan birisinde farklı miktarlarda Mark bulunuyor. İnsanların kasalarda sakladığı yada giyilmeyen pantoların cebinde, kilerlerdeki karton kutularda unutulan toplam Mark değeri ise 10 milyar Euro civarında olarak tahmin ediliyor. Öte yandan Yunanistan’a 2012 yılına kadar Almanya tarafından yapılması planlanan toplam 22,4 milyar Euro değerindeki yardımla, zora giren ekonomilere yardım etmek için oluşturulan 750 milyar Euroluk fonun ekonomiye ve Euronun istikrarına etkilerini tartışmaya devam ediyor. Son gelişmelerden sonra Euronun dolar karşısında gerilemesiyle Alman ihracatçıların daha rekabetçi hale geldiğine vurgu yapan ekonomistler, buna karşılık Euro - dolar paritesinde dengelerin değişmesinin orta vadede Almanya’da enflasyonun yükselmesine neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar. Leibzig Üniversitesi’nden uluslararası ekonomik ilişkiler uzmanı Profesör Alparslan Yenal, Euro’nun Alman ekonomisinin temel verileri düşmedikçe orta vadeli olarak tekrardan güçleneceğinden yola çıkıyor.

Öte yandan Almanya’da sanayi üretimindeki artışın devam ettiği bildirildi. Federal Ekonomi Bakanlığı, geçen Mart ayında yüzde 4 oranında artış olduğunu, bunun Almanya’nın toparlanma sürecinin işareti olarak algılanması gerektiğini duyurdu.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG