Erişilebilirlik

Almanlar Clinton’dan Yana


Almanya’da saygın Forsa Araştırma Kurumu tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Almanlar'ın yüzde 73’ü Salı günü ABD’de yapılacak seçimlerinden Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’un zaferle çıkmasını istiyor. ‘Salı günü seçimde oy verebilseydiniz hangi adayı seçerdiniz?’ sorusunda Almanların yüzde 73’ü Clinton derken, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ı ABD Başkanı olarak görmek isteyen Almanların oranı sadece yüzde 5 oldu. İki adayı da desteklemeyenlerin oranı yüzde 22 olarak tespit edilmiş.

Ekim ayında yapılan benzer bir araştırmada Clinton diyenlerin oranı yüzde 86, Trump’a destek verenlerin oranı yüzde 4 olarak tespit edilmişti. Alman kamuoyunun daha önceki seçimlerde de Demokratların adaylarını tercih ettikleri biliniyor. Nitekim 2008 ve 2012’deki Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde Barack Obama’nın uluslararası kamuoyundan en çok destek aldığı ülkelerin başında Almanya geldi. Bu kez Demoktratlara olan destek, Hillary Clinton’un eski ABD Başkanı Bill Clinton'un eşi olarak Almanya’da daha iyi tanınması, buna karşılık sert çıkışları ve son zamanlarda Başbakan Merkel’e karşı aldığı tavırla adından bahsettiren Donald Trump’ın ise Alman kamuoyu için ‘kuşkuyla yaklaşılan bir isim’ olmasıyla gerekçelendiriliyor.

Araştırmanın bir diğer dikkat çeken sonucu, Amerika’daki seçim kampanyasının sürdürülüş şeklinin Almanlar tarafından beğenilmemesi. Almanların yüzde 83 gibi büyük çoğunluğu Almanya’daki siyaset kültürünün ve seçim propaganda çalışmalarının ABD’den daha iyi olduğu görüşünde.

Berlin’in önde gelen siyasetçileri ise haliyle hangi adayı tercih ettikleri konusunda resmi açıklamalarda bulunmadılar. Ancak başbakanlığa yakın çevrelerden sızan bilgilere göre, Merkel’in gönlünden Hillary Clinton’un kazanması geçiyor. Merkel ile Clinton 1990’lı yılların ortalarından beri tanışıyorlar. Eşi Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Almanya’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında First Lady sıfatıyla Hillary Clinton o zamanlar Federal Aile Bakanı olan Angela Merkel’le bir araya gelmişti.

Merkel başbakan olduktan sonra da, Clinton’ın ABD Dışişleri Bakanlığı döneminde de çeşitli vesilelerle buluştular. Clinton biyografisinde, kararlı, zeki ve dürüst olarak nitelendirdiği Angela Merkel’e hayranlık duyduğuna yer verdi. Donald Trump ise, sığınmacı politikaları nedeniyle sert bir dille eleştirdiği Merkel‘i dünyayı felakete sürüklemekle suçladı. Trump seçim konuşmalarından birinde, ‘Hillary Clinton, Amerika’nın Angela Merkel’i olmak istiyor. Siz Almanya ve ülkenin insanları için bu kitlesel göçün tam bir felaket olacağını biliyor musunuz?‘ şeklinde görüş belirtti.

Bu arada seçimde geri sayım Alman medyası tarafında büyük ilgiyle izleniyor. Televizyonlar pazartesi gecesinden itibaren çarşamba gününe kadar canlı yayınlarla seçimi dakika dakika aktarma hazırlıklarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG