Erişilebilirlik

Almanlar Dünya Kupası Finalini Bekliyor


Alman oyuncular (solda) Sami Khedira'nın attığı takımın beşinci golünü kutlarken
Alman oyuncular (solda) Sami Khedira'nın attığı takımın beşinci golünü kutlarken

Almanya’da bugünlerde tüm kamuoyunun paylaştığı, aile sohbetlerini, iş yerlerindeki konuşmaları, televizyon programlarını, sosyal medyayı belirleyen tek bir konu var. FIFA 2014 Futbol Dünya Şampiyonası'nın yarı finalinde Belo Horizonte'de Almanya’nın ev sahibi Brezilya'yı 7-1 yenerek mucizevi bir sonuç elde etmesi ve önümüzdeki yarın akşam şampiyonluk için Arjantin’le oynanacak final maçı.

Futbolseverlerin tanımlamalarıyla ‘Panzerlerin’ ‘Sambacılar’ karşısında umulmadık bir skor yakalayarak rakibini adeta sürklase etmesi Alman medyasında futbolda ‘yüzyılın olayı’ olarak adlandırılıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Linki indirmek için

Daha önce oynadığı 7 finalin 3'ünden, 1954, 1974 ve 1990 yıllarında mutlu sonla ayrılan Almanya 24 yıl aranın ardından yeniden kupayı kaldırma şansını yakaladı. Almanya, rakibi Arjantin ile Dünya Kupası tarihinde üçüncü kez finalde karşılaşacak.

1986’da Arjantin rakibini 3-2 yenerek mutlu sona ulaşırken, 1990’daki final 1-0’lık sonuçla Almanya’nın üstünlüğüyle sona ermişti. Almanya, Rio'daki ünlü Maracana stadyumunda oynanacak finali kazanarak milli formasına dördüncü yıldızı takarsa Güney Amerika'da Dünya Şampiyonu olan ilk Avrupa takımı olacak.

Futbolseverleri şimdiden bu maçın heyecanı sararken, futbol eleştirmenlerinin takımın Türk kökenli forveti Mesut Özil’e yönelik eleştiriler, Brazilya’ya tarihi farka rağmen sona ermedi. Turnuva başladığından bu yana Mesut Özil’in maçlarda yaratıcı olmadığını, çekingen oynadığını, sorumluluk almadığını savunan eleştirmenler, Almanların G Grubu’nda Gana ile 2-2 beraberliğinde ve çeyrek finale kalma mücadelesinde Cezayir’i zorlanarak 2-1 yenerken oynadığı kötü futbolun sorumlusu olarak Mesut Özil’i hedef gösterdi.

Nitekim Almanya futbolunun efsane ismi Paul Breitner, antrenör Joachim Löw’ün Mesut’u yedek bırakması gerektiğini söyledi. Ayrıca Özil’in, takımdaki Tunus kökenli Khedira ve Gana kökenli Boateng ile birlikte Alman milli marşının çalındığı sırada susmaları da eleştiri oklarının hedefi haline geldi.

Mesut Özil ise ‘Önemli olan finale kalıp kupayı kazanmak. Şu anda eleştiri yapılacak ve bu eleştirilere cevap verecek zaman değil’ şeklinde konuştu. Mesut Özil’le ilgili tartışmalar süre dursun, mikrofonumuzu tuttuğumuz vatandaşlar Arsenal’de forma giyen 25 yaşındaki Özil’i desteklerini, kupayı da Almanya’nın kazanmasını arzuladıklarını anlatıyor.

Öte yandan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un, Başbakan Angela Merkel ile birlikte Pazar günkü maçta Panzerler’e destek için Rio de Janeiro'ya gideceği açıklandı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG